Elektrische bus bijna zonder accu’s

De kosten voor een accu voor een elektrisch bus kunnen oplopen tot 3 ton. Een startup uit Israël ontwikkelt een veelbelovende techniek waarbij een elektrische bus al rijdende wordt bijgeladen en die bijna zonder accu’s kan.

Electroad is de toepasselijk naam voor het systeem. Het principe berust op elektro-inductie, een inmiddels bekend techniek waarmee ook tandenborstels en smartphones worden opgeladen.

Bij de elektrische bus wordt de lader als een strook in het wegdek gelegd. Volgens de uitvinders gaat dat snel en eenvoudig. Je freest een geultje, legt er een soort laadlint in, en asfalteert de zaak weer. Je zou op die manier in één nacht een kilometer wegdek van zo’n inductiestrook kunnen voorzien.

Volgens Electroad krijg je op die manier een uiterst kosteneffectief en schoon vervoersysteem. Bovendien leent het zich eventueel ook om er andere voertuigen op te laten rijden, zoals taxi’s en wellicht ook trams.

Voorlopig zijn de eerste proeven over een kort stukje succesvol, aldus Electroad die meldt dat er binnenkort een praktijkproef op een buslijn begint in Tel Aviv.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.