Autoritje naar Londen centrum kost binnenkort 28 euro

Foto: osnuya / 123RF

Wie met een oudere auto de binnenstad van Londen binnen wil rijden, betaalt binnenkort enkele tientjes toegang. Een vervuilende bus moet meer dan 100 euro neertellen.

Londen wil in 2020 de NOx-emissies gehalveerd hebben. Daarom worden vanaf oktober dit jaar oudere benzine en dieselauto’s extra belast. Wie niet voldoet aan de Euro 4 standaard, moet circa €11,50 betalen bovenop de al langer geldende Congestion Charge van zo’n €13,40.
Naar schatting gaat het om zo’n 10.000 auto’s die voor 2006 de weg op zijn gekomen. Het betreft hetzelfde gebied als waarop de Congestion Charge betrekking heeft maar de heffingen gelden alleen op werkdagen.

Vanaf april 2019 worden de eisen nog verder aangehaald. Dan moeten dieselrijders voldoen aan de nog strengere Euro 6 norm en dat betekent dat bestuurders van auto’s die in 2019 pakweg vier jaar oud zijn worden aangeslagen.

De maatregelen gaan dan ook gelden voor andere (diesel)voertuigen, zoals vrachtauto’s en bussen en ook voor gemotoriseerde tweewielers. Bovendien wil men het gebied waarop de maatregelen betrekking hebben fors uitbreiden. En de maatregelen zullen 24/7 gelden.

De prijs gaat dan nog wat omhoog, waardoor een ritje naar de binnenstad op circa €28,- uitkomt. Voor een vervuilende bus moet dan €116,- worden afgerekend.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.