Witkar ook in Groningen

Bij het autodelen wordt meer het floating-car principe toegepast. Dat wil zeggen dat men een auto oppikt waar die toevallig staat. En weer achterlaat waar dat zo uitkomt.

Wel altijd met de restrictie dat het achterlaten moeten gebeuren binnen een afgebakend gebied in en rond het centrum de stad, waarbij parkeren altijd gratis is.

In Amsterdam draait Car2go al een paar jaar volgens dit model. En in Rotterdam rijdt een aantal Wikar-auto’s rond. In Groningen gaat de Witkar nu ook van start met 100 auto’s. De Amsterdamse onderneming Witkar is onderdeel van het landelijke KAV-autoverhuur.

Localiseren, reserveren, openen en starten gaat allemaal via smartphone. De kosten voor het gebruik van de Witkar bedragen 3 euro per 10 minuten of maximaal €54,- per dag, inclusief brandstof. Wel moet men eerst lid worden voor €25,-.

Over de milieueffecten van de deelauto zijn de meningen verdeeld. Enerzijds leidt een deelauto soms tot het van de hand doen van de eigen auto, anderszijds functioneert de auto als ook als tweede auto waardoor in totaal juist meer kilometers worden gemaakt. In Groningen zijn met Witkar afspraken gemaakt over de monitoring van deze gedragseffecten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.