Milieuzone voor brom- en snorfietsen in Amsterdam

Vanaf 2018 veranderen de regels voor scooterrijders die van, naar, en binnen Amsterdam rijden. Er komt een milieuzone die moet zorgen voor schone lucht. En de snorfiets moet waarschijnlijk op de rijbaan, met helmplicht.

De milieuzone gaat op 1 januari 2018 in. Dit betekent dat brom- en snorfietsen van 2010 of ouder dan niet meer in de stad mogen rijden. Dit geldt voor de hele bebouwde kom, behalve landelijk Noord.

De milieuzone zal worden gehandhaafd door middel van een ANPR-systeem (automatic number plate recognition) op belangrijke wegen in de stad en inzet van mobiele ANPR op wisselende locaties in de stad. Daarnaast worden ook bijzondere opsporingsambtenaren voor de handhaving ingezet.
Uitzonderingen zijn mogelijk voor bijvoorbeeld gehandicaptenvoertuigen en brommobielen. En ook oldtimer-bromfietsen ouder dan 30 jaar kunnen een ontheffing krijgen.

Het college stelt ter stimulering van de overstap van een (oude) brom- of snorfiets naar een schone manier van reizen een subsidie beschikbaar. Deze subsidieregeling wordt rond de zomer vastgesteld.

Niet alleen zijn brom- en snorfietsen slecht voor de gezondheid, er gebeuren ook teveel ongelukken mee op het fietspad, aldus de gemeente. Brom- en snorfietsen rijden maar 1 à 2 procent van alle ritten in de stad, maar vormen 25% van alle verkeersslachtoffers. Bovendien rijdt ruim 80% van de scooterrijders structureel te hard, ondanks alle handhaving. Snorfietsen zullen dus op de rijbaan moeten rijden met helm, vindt de gemeente. Wanneer de snorfiets naar de rijbaan moet, is nog afhankelijk van landelijke regelgeving, maar op z’n vroegst maart 2018.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.