Bron: Pragma Industries

Frans bedrijf kondigt komst aan van de eerste waterstoffietsen

Bron: Pragma Industries

Bron: Pragma IndustriesHet Franse bedrijf Pragma Industries is een van de eerste bedrijven in de wereld die een waterstoffiets op de markt wil brengen. De verwachtingen zijn hooggespannen: op een volle tank moet je 100 kilometer kunnen rijden en de tank vullen zou maar twee minuten duren.

De Alpha 2.0 heet de fiets die op waterstof rijdt. Het is een stadsfietsmodel met een sportieve, blitse uitstraling. Maar wat vooral telt, is niet de buitenkant, maar de binnenkant. 100 kilometer moet je er mee kunnen rijden op een volle tank. Een conventionele e-bike haalt maar de helft, werpen de ontwikkelaars ter vergelijking op. Bovendien zou de fiets onder elke weersomstandigheid werken. In tegenstelling tot gemiddelde e-bikes, die nog wel eens haperen bij te lange temperaturen. Tanken tenslotte zou maar twee minuten duren – dat is veel sneller dan een gewone e-bike opgeladen is.

Speciale tank

Tanken kan bij een speciale tank. Pragma Industries wijst naar een exemplaar dat hun partner Atawey voor de Alpha 2.0 ontwikkelde. In dit station wordt automatisch van water en elektriciteit waterstof gemaakt. Punt is alleen wel dat zulke stations nog zeer dun gezaaid zijn in de wereld.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de fiets is de groeiende vraag naar duurzame vervoersoplossingen, zegt Pragma Industries. Maar dat er praktisch nog geen waterstoffiets bestaat, zou vast ook meegespeeld hebben. In het verleden heeft het Duitse chemiebedrijf Linde de komst van een exemplaar aangekondigd, maar de fabricage ervan heeft nog geen vlucht genomen. Pragma Industries richt zich op grootverbruikers: op ondernemingen die fietsen verhuren of deelfietsen uitlenen. Meer over de fiets is hier te vinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.