Primeur: deklaag van 100 procent gerecycled asfalt geplaatst

Bron: KWS

Het is wegenbouwer KWS gelukt om een deklaag van 100 procent gerecycled asfalt aan te leggen op een gewone autoweg. Voor zover bekend is dat nog geen ander bedrijf in Nederland gelukt. Eerder legde KWS al een fietspad aan met volledig hergebruikt asfalt.

Het innovatieve asfalt is gekomen op de Oudelandseweg en Lekkerkerse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel. Het gaat om een stuk van 700 meter en een testtraject van twee kilometer. Dit extra gedeelte bevat namelijk diverse bochten en deze ontbraken in het eerste stuk en zijn volgens KWS belangrijk voor het testen van het asfalt. De klus is afgelopen zomer al geklaard en wordt beschreven in de nieuwste uitgave van het KWS-magazine Markant.

Verjongingsmiddel

De pilot is een samenwerking tussen het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en KWS Infra Rotterdam. De komende twee jaar wordt het traject nauw gemonitord. Gekeken wordt hoe de kwaliteit van het asfalt blijft en of het geschikt is voor grotere toepassingen.

Het gebruikte asfalt werd gerecycled bij de Asfaltcentrale Rotterdam, zo is te lezen in Markant. Door middel van indirecte verhitting wordt het oude asfalt bewerkt, een volgens KWS unieke techniek in de wereld. Voor het asfalt in Ouderkerk aan den IJssel is een biologisch verjongingsmiddel toegevoegd, beschrijft de wegenbouwer. Dit moest de oude bitumen hun originele eigenschappen teruggeven en ze zo geschikt maken voor het hergebruik. Asfalt hergebruiken is erg duurzaam, stelt KWS.

Veel geƫxperimenteerd

Met volledig gerecycled asfalt werken heeft KWS eerder gedaan. Twee jaar geleden legde het KWS er in Rotterdam de onder-, tussen- en deklaag van een fietspad mee aan.

Met asfalt wordt veel geƫxperimenteerd. Een greep uit de lijst recente vindingen: er is asfalt dat oplicht als er auto- of fietslichten op schijnen, er is asfalt dat snel aan te leggen is en er is zelfs asfalt dat tot minimaal vijf graden onder nul niet bevriest.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.