Elektrische auto’s: niet het aantal telt, maar de kilometers

Amsterdam wil in 2015 10.000 elektrische auto’s laten rijden. Maar het aantal is niet echt belangrijk. Het gaat erom dat veelrijders de auto’s gaan gebruiken. Dit is de conclusie van een rapport dat TNO maakte in opdracht van de Gemeente Amsterdam. TNO onderzocht de mogelijkheden voor de grootschalige introductie van elektrisch vervoer in de hoofdstad.
De ambitie van Amsterdam om in 2015 10.000 elektrische voertuigen in de stad te laten rijden is ‘uitdagend, maar haalbaar’, aldus TNO. “Maar het bereiken van veelrijders en/of het vervangen van meer vervuilende voertuigen is hiervoor kritischer dan het halen van de ambitie van 10.000 elektrische voertuigen,” aldus Gerben Passier, TNO consultant voor de Gemeente Amsterdam. Bij veelrijders wordt gedacht aan automobilisten die dagelijks meer dan 45 kilometer per dag in de stad rijden.
Vanuit de doelstelling voor luchtkwaliteit gezien, is het belangrijkste dat voldoende conventionele voertuigkilometers worden vervangen door emissieloze kilometers. Elektrisch vervoer stoot lokaal geen NO X -emissies uit en zorgt daardoor voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Voor de situatie waarin de elektrische voertuigen ingezet kunnen worden door marktpartijen die veel kilometers in de binnenstad rijden, is berekend dat hiermee een verbetering van de jaargemiddelde NO 2 -concentratie van ongeveer 0,7 microgram/m3 kan worden bereikt op locaties waar de luchtkwaliteit de grenswaarde overschrijdt.
Als Amsterdam vasthoudt aan het streefgetal van 100.000 elektrische auto’s, kan men mikken op 5000 plug-in hybride auto’s, 3000 volledig elektrische auto’s en 2000 gemeentelijke auto’s, taxi’s e.d, aldus TNO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.