
Milieudefensie wijst met verkeersbord op uitstoot
In zes steden hebben leden van Milieudefensie deze week een verkeersbord geplaatst met de tekst ‘Let op, ongezonde lucht’. Dit is het startsein van hun actiecampagne voor gezonde lucht. De milieuorganisatie wil dat gemeenten zo snel mogelijk maatregelen nemen tegen ongezonde uitlaatgassen.
De verkeersborden zijn geplaatst in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. En bij, zo stelt Milieudefensie, één van de vieste straten in hun stad. Het zou gaan om straten die zo vervuild zijn, dat ze de Europese luchtkwaliteitsnorm overschrijden.
Met het bord wil Milieudefensie gemeentes en inwoners bewust maken van de ongezonde lucht. De plaatsing vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. Ruim driehonderd leden, die zichzelf luchtwachters noemen, doen hier aan mee. Zij willen de druk bij lokale politici opvoeren, zullen acties organiseren en blijven hun gemeente controleren op hun beleid.
Gezonder en leefbaarder
Milieudefensie vindt dat er voldoende maatregelen op de plank liggen om Nederlandse steden gezonder en leefbaarder te maken. Gemeenten moeten investeren in goed openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto’s. Maar ook lagere maximumsnelheden, milieuzones en autoluwe steden dragen bij, stelt de organisatie.
Ook de Gezondheidsraad vindt dat Nederland strengere regels moet invoeren voor luchtkwaliteit, zo werd afgelopen maand bekend. De raad adviseert de staatssecretaris om strengere normen te hanteren en zich te focussen op de ammoniak uitstotende veehouderij en wegverkeer – bijvoorbeeld door het instellen van autoluwe binnensteden, milieuzones en snelheidsbeperkingen.
Hoger beroep
Met het advies schaart de Gezondheidsraad schaart zich achter de zaak van Milieudefensie. De organisatie kondigde afgelopen maand aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak in een bodemprocedure over de luchtkwaliteitseisen in Nederland.
De Gezondheidsraad en Milieudefensie willen dat Nederland niet de geldende Europese normen hanteert, maar de strengere normen van de Wereldgezondheidsraad (WHO). Hoewel Milieudefensie afgelopen september een kort geding met een vergelijkbare strekking won, bepaalde de rechter afgelopen december dat de overheid al genoeg doet om de luchtkwaliteit te verbeteren.