Fries fietspad heeft primeur met speciale betonnen toplaag

Het fietspad tussen Leeuwarden en Tytsjerk, langs de N355, heeft een toplaag met een nieuw soort betonmengsel gekregen. Het mengsel is voor het eerst in Europa toegepast.

Het gaat om een zogeheten White Topping. Dat is, zoals de naam zegt, een dunne laag beton die over de bestaande verharding wordt aangebracht. Vernieuwend is dat er in het betonmengsel kunststof vezels zitten die het beton extra sterk maken. Hierdoor is het aanbrengen van slechts een dun laagje voldoende. Dit bespaart grondstoffen. Een ander voordeel is dat er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn aan de bestaande verharding: de topping kan er zo overheen. Bovendien is het toegepaste beton in de toekomst 100 procent herbruikbaar.

Duurzaam alternatief

Het fietspad was toe aan een opknapbeurt. Daarnaast was er de wens om het fietspad te verbreden. In plaats van gewoon een nieuwe laag asfalt aan te brengen, daagde de provincie Fryslân de markt uit om met een duurzaam alternatief te komen. Meerdere aannemers gaven gehoor aan deze oproep en leverden een innovatief idee in. Het beste idee kwam van Schagen Infra. Zij ontwikkelden het speciale betonmengsel.

De provincie Fryslân deed de aanbesteding vanuit het innovatie-atelier. Dit is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Bouwend Nederland (regio Noord) en NL Ingenieurs. Het innovatie-atelier bestaat sinds 2016. Het doel is om de samenwerking met de markt op te zoeken om zo samen te innoveren op infragebied.

De werkzaamheden duren nog tot 7 mei. Daarna mogen fietsers over het nieuwe pad fietsen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.