Geen extra maatregelen nodig voor Europese fijnstof-norm

De Staat hoeft geen extra maatregelen te nemen om aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof te voldoen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelt in kort geding dat geen extra veiligheidsmarge in acht hoeft te worden genomen bij bijvoorbeeld de uitbreiding van snelwegen of het verhogen van de maximum snelheid. Het hof stelt dat de Staat wel is verplicht ervoor te zorgen dat de grenswaarden niet worden overschreden.

De Staat had het hoger beroep aangetekend tegen het kort geding dat in september nog werd gewonnen door de Vereniging Milieudefensie en de stichting Adem uit Rotterdam. De twee organisaties hadden eerder een bodemprocedure aangespannen om af te dwingen dat Nederland aan de Europese normen voldoet en de luchtkwaliteit niet verder schaadt. Toen die procedure niet snel genoeg van de grond kwam, volgde het kort geding.

Inmiddels heeft de rechter in Den Haag zich afgelopen december in de bodemprocedure uitgesproken ten gunste van de Staat. Milieudefensie gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak. Wanneer dit hoger beroep dient, is nog niet bekend.

ANP/Redactie VERKEERSNET

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.