Nieuwe verlichting Vlaamse snelwegen moet veiligheid verhogen

Alle lichtmasten langs autosnelwegen in Vlaanderen krijgen led-verlichting. De Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA) heeft de opdracht al uitgezet bij de aannemer. De vervanging van het huidige oranje-gele licht door blauw-wit licht moet de zichtbaarheid en dus ook de verkeersveiligheid verbeteren. De nieuwe lichten besparen jaarlijks 4 miljoen euro aan energiekosten én 40 ton aan CO2

Het bekende oranje-gele licht langs de Vlaamse autosnelwegen wordt geproduceerd door traditionele NaLP-lampen – natrium lage druk. “Deze technologie is verouderd,” onderstreept Weyts. “Led-licht kan beter gericht worden, zodat er minder verlichtingstoestellen nodig zijn. Led-lampen hebben ook een langere levensduur, zodat ze minder vaak moeten worden vervangen.”

Stap voor stap

Hij heeft de vervangingsopdracht gegund aan de aannemers Verkeer, Signalisatie en Electronica (VS&E) en Elec DVC. Zij starten nog dit jaar met de ombouw. “We gaan stap voor stap alle lampen langs de autosnelwegen vervangen”, zegt Weyts. “In een volgende fase komen de gewestwegen aan de beurt.”

De keuze voor led-verlichting is grondig voorbereid. Al in december 2014 begon het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer met een proefproject langs de A12 ter hoogte van Stabroek. De reacties van de weggebruikers waren erg positief. De volledige ombouw van alle verlichting langs de Vlaamse autosnelwegen zal 16 tot 20 miljoen euro kosten en vier jaar in beslag nemen.

Koen Mortelmans/Fluxenergie.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.