Zwolle krijgt fietspad van gerecycled plastic

Een fietspad op basis van gerecycled plastic. Dat wordt in september werkelijkheid in Zwolle. Een tweede fietspad is ook al aangekondigd: dat komt een paar maanden later elders in de provincie Overijssel. KWS bedacht het voor zover bekend nieuwe concept in 2015, en ontwikkelde het daarna door met buizenfabrikant Wavin en oliemaatschappij Total. Nu wordt het in de praktijk getest.

De zogenoemde PlasticRoad is een weg gemaakt van prefab elementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer. De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang. Waar ze precies komen, is nog niet bekend. Afgelopen jaren hebben KWS, Wavin en Total intensief gewerkt aan het uitwerken en testen van het concept.

Milieu

De focus lag met name op het technische vlak, zoals de draagkracht van de modulaire PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes. Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact. Op dit moment zijn de resultaten dusdanig positief, stellen de partijen, dat de eerste pilots werkelijkheid kunnen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.