Uitlaat. FOTO: Archief TankPro

Plan: één autosticker voor alle milieuzones in EU

Uitlaat. FOTO: Archief TankPro

Het Europees Parlement wil onderzoeken of er een uniforme Europese autosticker kan komen voor toegang tot milieuzones in steden. Dat zou een einde kunnen maken aan de huidige wirwar aan toegangseisen voor schone voertuigen in Europese stedelijke milieuzones. Alleen auto’s die voldoen aan de strengste Europese uitstootnormen krijgen het zogenaamde Ultra Low Emission Vehicle label.

Steeds meer steden weren de meest vervuilende voertuigen uit hun centrum, maar ze hanteren vaak andere voorwaarden om zo’n lage-emissiezone binnen te mogen rijden. Aan die chaos hoopt het parlement, met één norm en autosticker voor de hele EU, een einde aan te maken. De Europese Commissie heeft al toegezegd volgend jaar met richtsnoeren voor milieuzones te komen.

D66

Ook wordt een informatie-uitwisselingssysteem onderzocht om de handhaving van de milieuzones beter te organiseren. Nu hebben veel steden problemen met het opsporen van buitenlandse overtreders. Voor de plannen op initiatief van D66-parlementariers Matthijs van Miltenburg en Gerben-Jan Gerbrandy wordt volgend jaar bijna 1,5 miljoen euro op de begroting vrijgemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: ANP

3 reacties op “Plan: één autosticker voor alle milieuzones in EU”

Remko Zeven|30.10.18|09:12

Beste Pat Rick

Als (ex)man van een Arabische vrouw wil ik hierbij wel de blijkbaar gewekte suggestie wegenemen als ware de vermelding “BG” de onderliggende xenofobe boodschap. Het is duidelijk (voor mij, althans) dat ik hier de gevolgen van EU beleid aan de kaak stel. Uiteraard zoekt ieder mens op aarde zijn geluk waar hij of zij het kan vinden; en ja, er zullen ook witte Hollanders bij zijn.

Pat Rick|29.10.18|14:45

@Remko Zeven: De schroothandelaar bij ons is gewoon NL-er en rijdt ook een oude Benz uit de jaren 80, dus een nog oudere bakwagen. Is dat minder erg wat jou betreft? Er zullen altijd wel lui zijn die met oude wagens zo geld willen verdienen.

Daarom is goed dat de EU duidelijkheid wil en het steden makkelijker wil maken dit soort oude diesels te weren

Remko Zeven|29.10.18|13:46

Door mijn straat rijden oude dieselbusjes “BG” (leeftijd 30 jaar en ouder) af en aan op zoek naar schroot. Dit is dankzij EU beleid mogelijk gemaakt en blijkbaar het moderne Europa van vrij verkeer dat “men” wil. Lijkt me haaks staan op diezelfde “Europese” wens tot het invoeren van een uniforme sticker …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.