Provincie Gelderland wil aantal waterstofauto’s in Nederland verdubbelen

De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem hebben bijna 1 miljoen euro uitgetrokken om een boost te geven aan het aantal waterstofauto’s in Gelderland. Een speciale aanbesteding moet ervoor zorgen dat er de komende tijd in de provincie tachtig waterstofauto’s bijkomen. Op dit moment rijden er ongeveer zestig waterstofauto’s rond in heel Nederland.

Volgens Cathelijne Bouwkamp, wethouder Energie & Klimaat van de gemeente Arnhem, is het van groot belang om waterstof te stimuleren. ”Het helpt bij het slechten van de kip-ei-discussie die er op dit moment nog bestaat bij het rijden op waterstof. Immers zonder tankstations geen auto’s, maar zonder auto’s ook geen tankstations. Verder helpt het ook mee om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. De enige uitstoot van deze auto’s is immers water.”

De aanbesteding is erop gericht om een partij uit de markt te selecteren die een aanpak bedenkt waardoor er in de regio Arnhem tachtig extra waterstofauto’s gaan rijden. Daarbij geldt als voorwaarde dat de eigenaar van de auto woont of gevestigd is binnen een straal van 30 kilometer rond Arnhem.

Tankstations in Arnhem

In Arnhem kan sinds begin 2017 waterstof worden getankt bij een tijdelijk waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk. Naast auto’s kunnen hier ook waterstofbussen tanken. Onlangs werd bekend dat het bedrijf PitPoint in juni volgend jaar een nieuw waterstoftankstation realiseert in Arnhem dat dit tijdelijke station vervangt.

“Wij zijn heel blij met deze aanbesteding, want voertuigen die gebruikmaken van het nieuwe tankstation zijn essentieel”, aldus Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint. “Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk geven we rijden op waterstof een nieuwe impuls.”

Ook Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, ziet kansen voor waterstof. “Gelderland is een toplocatie als het gaat om hernieuwbare groene energie. We willen op deze manier extra schwung geven aan het energiecluster dat hier in Arnhem zit. Het is prachtig dat Arnhem nu het waterstoftankstation heeft, en dat willen we uitbouwen. Ik hoop dat ook andere gemeenten zich uitgedaagd voelen om hiermee aan de slag te gaan. Want auto’s rijden in een groter gebied dan alleen in Arnhem. Daar ligt ook een rol voor de Provincie Gelderland.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

1 reactie op “Provincie Gelderland wil aantal waterstofauto’s in Nederland verdubbelen”

Mark Hunting|20.12.18|13:02

Zonde van het belastinggeld. Waterstof zal altijd een heel inefficiënte brandstof blijven met alle verliezen bij het opwekken, comprimeren, etc etc. De infrastructuur is ook ontzettend duur en zal er dus nooit grootschalig komen. Het alternatief is er al lang en is nu al booming, de elektrische auto.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.