Enkele van de nieuwe elektrische wagens. Foto: RWS.

Laadpalen bij meer dan honderd Rijkskantoren

Enkele van de nieuwe elektrische wagens. Foto: RWS.

Meer dan honderd Rijkskantoren worden uitgerust met nieuwe laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Technisch dienstverlener Unica en laadinfrastructuur-aanbieder GreenFlux zorgen voor de aanleg, het beheer en onderhoud van 1.000 laadpunten, waarvan 600 nog dit jaar aangelegd zullen worden. De punten zijn bestemd voor zowel dienstauto’s als voor privé-auto’s van medewerkers en bezoekers.

Het gaat om de kantoren van onder meer het ministerie van Financiën en het ministerie van Onderwijs in Den Haag en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. De aanleg is onderdeel van de ambitie van het Rijk om 20 procent van het Rijkswagenpark volledig elektrisch te laten rijden in 2020. De looptijd van het contract, dat op 16 januari is ingegaan, is vier jaar.

Belangrijk uitgangspunt in het meerjarige contract is de mogelijkheid tot het uitbreiden van het aantal laadpunten in de toekomst. Unica is, hierin ondersteund door het platform van GreenFlux, tevens verantwoordelijk voor de verrekening van het gebruik.

Vijftien landen

Ook ontwikkelen de bedrijven een dashboard waarbij per gebruikersgroep inzicht wordt geboden in gebruik, energie en de projectvoortgang. Verder bouwen ze 150 bestaande laadpunten van het Rijksvastgoedbedrijf om. Ze worden uitgerust met een door Greenflux ontwikkelde smart charging controller.

Beide partijen hebben de ambitie om in de toekomst ook andere grootschalige infrastructurele projecten voor E-mobiliteit in ons land gezamenlijk uit te gaan voeren, zowel voor de overheid als voor private organisaties. Unica is sinds vijf jaar actief op het terrein van gebouw gebonden installatie van laadpunten in de utiliteitsbouw. Greenflux is actief in vijftien landen, verspreid over drie continenten en beheert een ecosysteem van 18.000 laadpalen.

Snel tempo

“De snel toenemende behoefte aan duurzame mobiliteit en de voorzieningen die hiervoor in de gebouwde omgeving getroffen moeten worden, bieden kansen aan bedrijven als Unica”, zegt directeur John Quist. “Landelijke dekking, expertise en innovatiekracht zijn daarbij belangrijke elementen. Samen met partners als GreenFlux zullen wij onze dienstverlening op dit terrein in snel tempo blijven ontwikkelen, waarbij we zullen inspelen op ontwikkelingen zoals smart charging, local balancing, energieverrekening en het inzetten van smartphones en tablets.”

“Wij zijn heel blij en trots om samen met Unica deze innovatieve laadinfrastructuur te leveren aan de Nederlandse overheid”, zegt Jurjen de Jong, GreenFlux-CEO. De Nederlandse EV-markt is een van de meest innovatieve en concurrerende ter wereld. De opgedane kennis van dit project kunnen we ook op internationale schaal gaan toepassen.”

Lees ook: Rijkswaterstaat eerste rijksonderdeel dat grootschalig elektrische auto’s koopt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.