De meeste elektrische auto's vind je in Noord-Brabant. Foto: Archief TankPro

1 op 20 verkochte auto’s in 2018 was elektrisch

De meeste elektrische auto's vind je in Noord-Brabant. Foto: Archief TankPro

Het aantal elektrische auto’s is vorig jaar flink toegenomen. 5,4 procent van alle nieuwe personenauto’s in 2018 was volledig elektrisch. In totaal werden er 24.024 nieuwe elektrische automodellen geregistreerd. Het gaat daarbij zowel om auto’s met een stekker als om modellen met een brandstofcel die rijden op waterstof. Van die laatste categorie werden er slechts een handjevol (13) verkocht, blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Ten opzichte van 2017 werden ruim driemaal zoveel nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. In totaal rijden er nu 48.767 volledig elektrische auto’s in Nederland. Dat waren er in 2017 nog 23.613. Volgens RAI Vereniging en BOVAG zijn vooral de vernieuwde e-Golf, de BMW i3, de Nissan Leaf en de Hyundai Ioniq populair.

In de laatste maand van vorig jaar was maar liefst 30 procent van alle verkochte auto’s volledig elektrisch. In december werden er 6.081 elektrische exemplaren geregistreerd. Dit waren vooral modellen uit het hogere segment, zoals de Jaguar I-Pace, Tesla’s Model S en X. De geplande verandering van de fiscale bijtellingsregels voor duurdere elektrische auto’s per 1 januari 2019 speelde daarbij volgens de branchepartijen een belangrijke rol.

Rol van waterstof

Het aantal waterstofauto’s in Nederland blijft nog bescheiden. In 2018 werden er slechts dertien nieuwe auto’s met een brandstofcel geregistreerd. Het ging daarbij om twaalf Hyundai’s Nexo en een Toyota Mirai. Naast de hoge prijs van deze modellen is ook het geringe aantal tankstations voor waterstof een minpunt. In 2020 moeten er minimaal twintig locaties in Nederland zijn waar waterstof getankt kan worden. Doel voor 2025 is minstens vijftig waterstoftankstations, 15.000 personenauto’s op waterstof en 3000 zware voertuigen met een brandstofcel, zo blijkt uit het Klimaatakkoord dat eind december gepresenteerd werd.

Door een toename van het aanbod in het middensegment, verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat in 2019 circa 28.000 nieuwe elektrische wagens worden verkocht. De stijging is minder dan dit jaar doordat sinds 1 januari 2019 zakelijk alleen nog over de eerste 50.000 euro 4 procent bijtelling voor privégebruik wordt betaald. Over al het meerdere moet 22 procent bijtelling worden afgerekend. Duurdere elektrische auto’s worden daardoor minder aantrekkelijk.

Lange levertijden

Door de wereldwijd sterk toegenomen vraag naar elektrische auto’s, lopen de levertijden van bepaalde elektrische modellen nu al op tot meer dan een jaar. Vooral de beschikbaarheid van accu’s is een probleem. Deze leveringsonzekerheid is volgens BOVAG en RAI Vereniging een belangrijke en een onzekere factor bij de invulling van het Klimaatakkoord. In het akkoord spelen elektrische wagens een prominente rol.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.