Recordaantal medewerkers laat auto komende maand staan

De tiende editie van het duurzaamheidsinitiatief Low Car Diet is officieel van start gegaan. Van 10 september tot en met 10 oktober gaan ruim 2500 medewerkers van diverse bedrijven – een recordaantal – de uitdaging aan om een maand lang de auto te laten staan en te kiezen voor een duurzamer vervoermiddel. Vorig jaar bespaarden de deelnemers samen 63,1 ton CO2, dit jaar is het doel om 100 ton CO2 te besparen.

Dit jaar kunnen deelnemers gebruik maken van een nieuwe app: Fynch. Deze mobiliteitsapp geeft inzicht in rij- en reisgedrag op basis van data uit iemands smartphone en/of mobiliteitskaart. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd.

De app stimuleert deelnemers duurzamer te reizen door inzicht in prestaties te geven en duurzame keuzes direct te belonen met coins. De verdiende ‘munten’ zijn in te wisselen voor onder meer gratis koffie en upgrades naar de eerste klasse bij NS.

Recordaantal

Daarnaast kunnen de deelnemers verschillende soorten van deelvervoer uitproberen. Alle deelnemers krijgen kortingscodes of gratis minuten van Felyx, Cargoroo, Lev (Biro), Donkey Republic en GO-Sharing. Daarnaast staan er bij verschillende organisaties e-bikes van ConnectBike.

Participerende organisaties zijn onder meer Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Arcadis, Strukton, Unilever, Stedin Groep, provincie Flevoland, a.s.r. verzekeringen, Royal HaskoningDHV, Hogeschool Utrecht, Flight Forum, het UMC Groningen en het UMC Utrecht. Een recordaantal vergeleken met voorgaande jaren, laat de organisatie weten. Vorig jaar deden meer dan 1400 werknemers van 15 bedrijven mee.

Center Parcs

Het Low Car Diet is opgenomen in het Klimaatakkoord als een van de belangrijkste initiatieven om gedragsverandering voor duurzame mobiliteit te stimuleren. Als doelstelling is in het akkoord opgenomen: het aantal autokilometers in 2030 met 8 miljard verminderen en hiermee minimaal 1 Mton CO2 besparen.

Vorig jaar was Center Parcs de winnaar van Low Car Diet, een initiatief van Stichting de Reisbeweging. Alle deelnemers samen bespaarden 63,1 ton CO2 en maakten 64 procent minder autokilometers. Op 10 oktober, tijdens het Dag van de Duurzaamheid-symposium op de Hogeschool Utrecht, maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) de winnaars van 2019 bekend.

Lees ook:

Low Car Diet succes; Center Parcs wint

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.