‘Bereid u voor op nieuwe regels rond milieuzones’

Milieudefensie plaatst samen met luchtwachters een verkeersbord dat waarschuwt voor ongezonde lucht langs de Stadhouderskade in Amsterdam. FOTO MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

Diverse borden, andere jaartallen en verschillende uitzonderingen: in elke gemeente zien milieuzones voor personenauto’s, busjes en vrachtwagens er anders uit. Maar dat gaat veranderen: het kabinet gaat de regels harmoniseren. Er gaat veel veranderen voor grote groepen mensen. Over het hoe en wat organiseert VerkeersNet op vrijdag 27 september de themadag ‘Een beter milieu begint bij je zone’.

In veel gemeenten zijn de afgelopen jaren milieuzones ingevoerd. De regels die gelden in deze zones zijn in lang niet alle gevallen gelijk. De schijnbare willekeur van regels zorgt voor veel onduidelijkheid bij veel verkeersdeelnemers. Bovendien maakt het de handhaving complex.

Tekst gaat verder onder de video

Om deze situatie te veranderen gaat de landelijke overheid het beleid vanaf volgend jaar harmoniseren. Maar wat betekent dat? Op 27 september aanstaande vindt in Amsterdam de VerkeersNet Academy over milieuzones plaats. Uit eerste hand horen deelnemers welke regels gaan gelden en hoe ze hier het beste op kunt inspelen.

Inzicht

Hoofdrolspelers gaan met elkaar en met de zaal in gesprek. Aan het woord komen onder meer:

  • Veranderingen per 2020 door Kaj Sanders – ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Gevolgen nieuwe zone-regels in de praktijk door Bertien Oude Groote Beverborg – Gemeente Amsterdam
  • Op weg naar de zero emissie zone door Aart Meijles – Gemeente Utrecht
  • Laatste inzichten uit onderzoek naar milieuzones door Pim van Mensch – TNO
  • Bekijk hier het complete programma.

Deze VerkeersNet Academy is voor beleidsmakers, overheden, vervoerders, adviseurs, etc. Aan het eind van de dag hebben ze inzicht in de huidige regels, de aanstaande veranderingen en weten ze hoe ze nu kunnen anticiperen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.