Weggebruikers op een kruispunt in Breda

Breda wil milieuzone vrachtverkeer verscherpen

Breda kijkt naar mogelijkheden om de eisen voor zowel vrachtwagens als bestelbussen aan te scherpen. De Brabantse gemeente zou graag een milieuzone instellen waar alleen vrachtverkeer met emissiestandaard Euro 6 of hoger welkom is. Vanaf 2022 wordt dit voor gemeenten mogelijk.

Deze aanscherping ziet B&W als ‘een tussenstap’ naar de invoering van een Zero Emissie Zone, waar gemeentes vanaf 2025 mogelijkheid toe hebben. Schone lucht is een speerpunt van Breda, benadrukt Wethouder Boaz Adank in een verklaring. “Willen we als stad in 2044 echt CO2-neutraal zijn dan moeten we verschillende maatregelen nemen.”

Verlengd

Voor nu blijft de huidige milieuzone van kracht. Hier zijn alleen vrachtwagens met een emissiestandaard van minimaal Euro 4 toegestaan. In 2007 heeft de gemeente deze zone ingesteld. Dit besluit moet periodiek verlengd worden, en dat heeft het college van B&W onlangs gedaan voor een periode tot en met 2022.

Lees ook: ‘Begin 2020 meer duidelijkheid over zero emissie-zones’

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.