Den Haag wint autodeelaward BEELD Natuur en Milieu

Haagse inspanning voor groei deelauto’s beloond met award

Den Haag heeft de Autodeel Award 2019 van Natuur & Milieu gewonnen. Den Haag liet volgens de belangenorganisatie het afgelopen jaar ‘het beste beleid’ en ‘de meeste versnelling’ in autodelen zien. De Award voor het beste lokale initiatief ging naar het e-deelautoproject DeeldeZon, dat in Venlo is gestart.

De Haagse wethouder Robert van Asten ontving de award uit handen van minister van Veldhoven. Dat gebeurde in zijn eigen stad, tijdens het bijtekenmoment voor nieuwe gemeentes en regionale overheden bij de Green Deal Autodelen II.

Natuur & Milieu kent voor de vierde keer de Autodeel Award toe, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel is aandacht vragen voor autodelen en goede voorbeelden in het zonnetje zetten. “Het begrip autodelen wint aan bekendheid, maar wordt nog onvoldoende omarmd als hét alternatief voor het bezit van een eigen auto”, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu.

Opstartsubsidies

Criteria voor de award zijn onder meer goede informatievoorziening over autodelen, parkeerbeleid en ondersteuning van pilots. Den Haag voldeed hieraan, stelt Natuur & Milieu in een verklaring. “Het afgelopen jaar kwamen er meer dan duizend deelauto’s bij in de gemeente Den Haag. De stad liet daarnaast zien autodelen belangrijk te vinden met bijvoorbeeld opstartsubsidies voor lokale autodeelcoöperaties en elektrische free floating deelauto’s. Maar ook met aandacht voor autodelen bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten.”

Wethouder Van Asten reageert opgetogen. “Deze prijs is een mooie bevestiging dat we in Den Haag op de goede weg zijn met de Haagse mobiliteitstransitie. Wij willen onze stad bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden. Met autodelen benut je de ruimte efficiënter en het is schoner en goedkoper dan zelf een auto bezitten. Daardoor biedt deelmobiliteit kansen voor alle bewoner en bezoekers in de hele stad.”

Zonnedaken

DeeldeZon in Venlo won de Autodeel Award voor het beste lokale initiatief. In dit project krijgt Venlo in iedere wijk een elektrische deelauto die rijdt op lokaal opgewekte groene stroom van zonnedaken op scholen, sporthallen en gebouwen van de gemeente. Door slimme laadpalen kan de energie ook weer uit de deelauto worden onttrokken wanneer er veel vraag is naar elektriciteit.

Marij Pollux, wethouder van onder andere Duurzaamheid, is blij met de aandacht voor DeeldeZon: “Het delen van auto’s biedt meer kansen dan enkel mobiliteit. Deze nieuwe mobiliteit biedt enorme kansen in de energietransitie, denk aan een wijkaccu of het transporteren van energie. De ambitie is om iedere wijk of dorp in Venlo te voorzien van deelauto’s. Daardoor maken we mobiliteit toegankelijker voor iedere Venlonaar.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.