Laadpaal van Shell. FOTO: TankPro

Tankstations geven beter inzicht in kosten duurzame brandstof

Zorgen dat mensen bij de keuze voor een nieuwe auto de mogelijkheden van alternatieve brandstoffen beter meewegen. Dat is het doel van een pilot die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij acht tankstations is gestart. Daar hangen de prijzen per 100 kilometer van zes brandstoffen te staan. De pilot loopt vooruit op nieuwe Europese wetgeving.

Vanaf juni 2020 moeten tankstations in Europa de gemiddelde brandstofprijzen per 100 kilometer tonen. Dat kan mensen helpen om bij de keuze voor een nieuwe auto de mogelijkheden van alternatieve brandstoffen beter mee te wegen, is het idee. Er zijn immers steeds meer betaalbare auto’s verkrijgbaar die minder of geen broeikasgassen uitstoten tijdens het rijden. Maar wat die brandstoffen kosten, blijkt niet iedereen even scherp te hebben.

Onderscheid

Hoe die informatievoorziening er straks uit moet gaan zien, is onderwerp van de pilot. Hieraan nemen overigens ook nog zeven andere EU-lidstaten mee. Bij de acht tankstations, die verspreid in Nederland liggen, hangt een scherm of poster met een indicatie van de brandstofprijzen per 100 kilometer. Hier staan zes brandstoffen op: benzine, diesel, lpg, elektriciteit, waterstof en groen gas. Gedurende de pilotperiode, van 6 januari tot en met 15 maart, worden consumenten en tankstation-ondernemers om hun ervaringen gevraagd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type auto’s, benadrukt de RVO. De weergegeven prijs is bovendien een indicatie. Persoonlijke factoren zoals rijstijl of waar en hoe mensen hun auto opladen, bepalen de daadwerkelijke kilometerprijs voor individuele automobilisten.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.