Laadpaal

Nieuwe bebording voor alternatieve brandstoffen langs de snelweg

Foto: ProMedia / Remco Nieuwenbroek

Elektrisch rijden is in opkomst en ook waterstof komt eraan. Om gebruikers van beide alternatieven zo goed mogelijk te adviseren onderweg, komen er nieuwe borden bij tankstations langs hoofdwegen. Op de bebording is zichtbaar of er laadpalen bij de locatie staan en of er waterstof verkrijgbaar is. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer laten weten.

In Europees verband wordt een blauwe schaduw toegepast voor tankstations waar alternatieve brandstoffen aanwezig zijn. Daaronder vallen ook snelladers en waterstoflocaties. In Duitsland en België worden deze borden inmiddels al gebruikt. April vorig jaar heeft een werkgroep van CROW Platform Bewegwijziging zich over dit pictogram gebogen. De werkgroep had twijfels of de blauwe schaduw wel duidelijk genoeg zou zijn voor bestuurders van stekkerauto’s en voertuigen die rijden op waterstof.

Onduidelijkheid voorkomen

Uit een inventarisatie blijkt dat in Duitsland en België slechts een op de vier ondervraagden aangeeft dat het duidelijk is dat ook voertuigen die rijden op elektriciteit of waterstof terecht kunnen bij deze tanklocaties. Daarop heeft het CROW voorgesteld om te kiezen voor pictogrammen die meer duidelijkheid geven over de beschikbare alternatieven.


De minister gaat mee met het voorstel van het CROW. Daarbij wordt met een stekkersymbool aangegeven dat er opgeladen kan worden. H2 geeft aan dat er waterstof verkrijgbaar is. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. In lijn met de EU-buurlanden blijft de blauwe schaduw wel gehandhaafd. De uitrol van de bebording zal zo snel mogelijk worden gestart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.