Rotterdam CS. Foto: Jan Kok

Werkgever worstelt nog flink met thuiswerken

Rotterdam CS. Foto: Jan Kok

Van de werkgevers heeft meer dan de helft behoefte aan hulp en ondersteuning bij het faciliteren van thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek onder 140 werkgevers door acht bereikbaarheidsorganisaties, waaronder Zuid-Limburg Bereikbaar, SmartwayZ.NL en Goedopweg.

Thuiswerken is ook na 1 september nog de norm, denkt twee derde van de werkgevers, die daar niet met vertrouwen naar uitkijken. Meer dan de helft geeft aan behoefte te hebben aan hulp en ondersteuning. Van werkgeversnetwerken, maar ook van de overheid.

Werkgevers zoeken tips en advies over bijvoorbeeld elektrische fietsen, speed pedelecs, het stimuleren van carpoolen, fiscale tips en het verantwoord gebruik maken van openbaar vervoer. Een nieuwe passende mix hiervan moet volgens hen goed geborgd worden in regelingen.

Mentale gesteldheid

Ze vragen zich ook af hoe ze hun thuiswerkende medewerkers op de lange termijn betrokken kunnen houden. En daarbij hoe de sociale contacten en de binding met het bedrijf kan worden geborgd en wat thuiswerken doet met de fysieke en mentale gesteldheid van het personeel.

Werkgevers willen graag weten hoe het zit met de ergonomie van de thuiswerkplek. Ze weten niet of ze bijvoorbeeld koffie en/of energiekosten moeten vergoeden. Daarnaast worstelen werkgevers met het in stand houden van het duurzame gedrag: hoe wordt minder reizen en meer thuiswerken een nieuwe gewoonte?

Puzzel

“De mix van thuiswerken en weer naar kantoor gaan is voor veel werkgevers nog een enorme puzzel”, schrijven de werkgeversnetwerken. “Zij zullen naast mobiliteitsbeleid ook daarmee samenhangend thuiswerkbeleid moeten ontwikkelen om thuiswerken ook op de lange termijn mogelijk te maken.”

De regionale mobiliteitsnetwerken hebben gezamenlijk bijna een nationale dekking en staan naar eigen zeggen klaar om werkgevers bij te staan met gericht advies en tools. In augustus starten ze een brede campagne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.