Verkeerstunnel Rotterdam Centraal. Foto: VerkeersNet

Lucht in Rotterdam 15 procent schoner tijdens lockdown

Verkeerstunnel Rotterdam Centraal. Foto: VerkeersNet

In de maanden april en mei van dit jaar was de lucht in Rotterdam een stuk schoner dan in voorgaande jaren. Belangrijkste oorzaak was de forse afname van het autoverkeer tijdens de lockdown. Gemiddeld werd er door Milieudienst DCMR 15 procent minder stikstof gemeten in de stad. Dat meldt de gemeente Rotterdam.

Langs drukke wegen was de daling nog groter. Ook de uitstoot van fijnstof en roet was fors lager. Ook in straten waar de normen ‘stelselmatig worden overschreden’ is de lucht ‘aanzienlijk verbeterd’, aldus de gemeente. In elke straat bleef de hoeveelheid luchtvervuiling onder de afgesproken kritische grens. Dat is geen geringe prestatie, want luchtvervuiling is een structureel probleem in de stad.

Nieuwe maatregelen

Het stadsbestuur neemt nu maatregelen om het verkeer door de stad blijvend te verminderen, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) in een verklaring. “We stimuleren het autoverkeer dat niet in Rotterdam hoeft te zijn om over de ring te rijden in plaats van dwars door de stad. Dat levert enorme gezondheidswinst op in straten als de ‘s-Gravendijkwal.”

Daarnaast hoopt Bonte op blijvende verandering in het mobiliteitsgedrag van Rotterdammers. “Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen gaan fietsen. Ook is thuiswerken veel normaler geworden. Als we die effecten weten vast te houden, kunnen we ook op lange termijn de gezondheid in drukke straten aanzienlijk verbeteren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.