FOTO Gemeente Amsterdam

Milieuzone voor oudste brom- en snorfietsen in Den Haag

FOTO Gemeente Amsterdam

Den Haag voert per 1 december dit jaar definitief een milieuzone in voor 2-takt brom- en snorfietsen. Vanaf die datum mogen deze vervuilende brom- en snorfietsen nergens meer rijden in de stad. Het gaat om voertuigen die ouder zijn 1 januari 2011.

Met deze maatregel wordt de lucht schoner en dat is goed voor de gezondheid van de Haagse inwoners en bezoekers, motiveert het gemeentebestuur. De maatregel is een uitwerking van de Aanpak schoon vervoer, die afgelopen oktober gepresenteerd werd door het college.

Omruilregeling

Voor historische brom- of snorfietsen komt een ontheffingsregeling. Deze oldtimers kunnen veertig keer per jaar voor een dagdeel een ontheffing krijgen. Ook inwoners die om medische redenen hun 2-takt brom- of snorfiets nodig hebben mogen een ontheffing aanvragen, net als eigenaren van 4-takt brom- en snorfietsen van vóór 2011.

Om het voor bezitters makkelijker te maken om te kiezen voor een schoner alternatief, biedt het college een omruilregeling. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van 400 euro. Voor Hagenaars met een kleine beurs gaat het om een bedrag van 750 euro. Inwoners kunnen dit gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of voor OV-tegoed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.