Uitlaat

Nog 4 ton voor inruilregeling vervuilende voertuigen Den Haag

Bron: rapport Natuur en Milieu

De gemeente Den Haag trekt 400.000 euro extra uit voor een subsidieregeling waarmee inwoners hun vervuilende dieselwagen, brom- of snorfiets kunnen inruilen voor tegoed voor een fiets of een OV-abonnement. Het eerder uitgetrokken subsidiebedrag, 300.000 euro, is verbruikt, maar volgens de gemeente bestaat er nog meer interesse in deze regeling.

In het coalitieakkoord is het verbeteren van de luchtkwaliteit opgenomen als prioriteit en Den Haag wil dit onder andere doen door dieselvoertuigen en brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor te demonteren. Met de subsidieregeling hoopt de gemeente de oude voertuigen van de weg te halen en de overstap naar fiets en OV te stimuleren.

Tegoed

Er zijn sinds begin dit jaar 450 brom- en snorfietsen ingeleverd en 65 dieselauto’s. Daarmee is het budget op, maar de regeling duurt nog tot het einde van 2020. Daarom is besloten om opnieuw middelen uit te trekken. Door deze regeling kunnen Hagenezen afhankelijk van het voertuig dat ze inleveren verschillende bedragen krijgen. Zo staat een diesel aangedreven personenauto of bestelauto goed voor 1.000 euro in de vorm van fietstegoed of OV-tegoed. Voor de demontage van een bromfiets of snorfiets met verbrandingsmotor krijgen inwoners 400 euro tegoed.

Van dit tegoed kunnen inwoners van de hofstad een fiets kopen bij verschillende leveranciers die hierover een contract hebben afgesloten met de gemeente. Maar ook een OV-abonnement behoort dus tot de mogelijkheden. Ze kunnen dan kiezen om alleen bij HTM te reizen, waarbij ze met 1.000 euro tegoed een jaar gratis kunnen reizen bij alle bussen en trams van de Haagse vervoerder. Ook is een mobiliteitsabonnement. Daarmee is het tegoed in het hele openbaar vervoer te gebruiken én voor de OV-fiets en GreenWheels.

Milieuzone

De regeling is ook bedoeld om de invoering van de milieuzone in Den Haag gemakkelijker te maken. Geleidelijk zullen vanaf december 2020 steeds meer oudere voertuigen niet toegestaan zijn in het centrum van de stad. Dit heeft volgens de gemeente gevolgen voor een groot publiek en deze sloopregeling zorgt voor een gedeeltelijke compensatie voor die verkeersmaatregel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Nog 4 ton voor inruilregeling vervuilende voertuigen Den Haag”

Gerard Bouwman|10.09.20|10:45

Mijn 4takt snorfiets voldoet aan de Europese milieu normen. U zult vermoedelijk de 2takt uitvoeringen bedoelen. Velen scheren de vieze 2takt en de veel schonere 4takt over één kam.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.