
Noord-Holland en Flevoland willen minder CO2-uitstoot door verkeer
De CO2-uitstoot door verkeer moet in Noord-Holland en Flevoland met minimaal 20 procent verminderen. Daarom willen de twee provincies onder andere zero emissie-zones voor vrachtwagens invoeren, een beter fietsnetwerk aanleggen, thuiswerken stimuleren en meer woningen bouwen bij OV-knooppunten. “Het gaat erom dat we met elkaar steeds minder kilometers reizen op fossiele brandstof. Dat kan door het gebruik van andere vervoermiddelen te stimuleren, zoals de elektrische auto, de fiets of het openbaar vervoer”, licht Jeroen Olthof toe, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland.
Verder lezen?
Ontwikkel jezelf met vakblad VerkeersNet.
Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de sectoren verkeer en mobiliteit.
Bent u al abonnee van VerkeersNet?
Het RMP moet burgers in staat stellen om een autoloze lifestyle te hebben, net als men in New York, Tokio of Singapore heeft. De steden en woonwijken kunnen gewoon niet meer auto’s herbergen. Het is niet voldoende om steden autoluw te maken, maar ook het OV competitief te maken in tijd en kosten. Dit kan door hoge frequenties aan te bieden en kan omdat de Randstad en MRA genoeg inwoners heeft en de mobiliteitsbehoefte omhoog gaat. Metro zorgt ook voor minder stikstof, fijnstof, geluidshinder
Als men de inwoners van MRA echt van dienst wil zijn, dan ontwikkelt men hoogfrequent railvervoer. Zoals regio R’dam-DH, waar metrolijnen echt tot Hoek van Holland lopen en (voor Corona veel meer reizigers vervoerde dan gepland. Dus de behoefte is er wel). Het spoor loopt nu tegen de grenzen aan en vraagt giga-investeringen (ProRail zal graag alle budget opmaken) terwijl frequenties, ook met ERTMS, niet zo hoog kunnen als nodig. Het RMP moet toekomstbestendig zijn en Wobke-Wiebes-fonds gebruiken
Men moet zich hardmaken voor een metronetwerk voor de hele metropoolregio A’dam en niet alleen voor de stad. De grote verbetering in CO2, luchtkwaliteit en verkeershinder als je de voorsteden hoogfrequent kunt verbinden met het centrum (en zo voorsteden met elkaar). Stockholm heeft maar 2 miljoen inwoners tegen 2,5 voor MRA, en heeft toch een uitgebreidere metronetwerk. Sommige delen uitgehakt in het hardste gesteente. Zie ook Japan of Singapore. Uiteindelijk gaat het toch naar zo’n situatie.
Het RMP heeft veel te weinig ambitie: er staat weinig nieuws, meer verzameling van lopende initiatieven en gaat meer over governance/communicatie/inkoop. Er staan weinig grote verbeteringen waardoor een grote gedragsverandering bij mensen ondersteund wordt. Vooral promoten nieuwe fietsroutes, autoluwe steden, optimalisatie treinen, maar geen essentiële verbeteringen. Lijkt erop dat dit plan 2 jaar geleden geschreven is voor de discussies van doortrekking N/Z-lijn, lijn naar Almere. Snel opnieuw!