Zonnepanelen op het station van Eindhoven. FOTO: ProRail

Rotterdam en Noord-Holland willen meer zonnepanelen op parkeerterreinen

Zonnepanelen op het station van Eindhoven. FOTO: ProRail

Veel parkeerterreinen in de gemeente Rotterdam en de provincie Noord-Holland kunnen slimmer benut worden door hierop zonnepalen te plaatsen. Zo kan een slimme combinatie gemaakt worden tussen overdekt parkeren en het opwekken van energie. De twee overheden lanceren met Sobolt daarvoor een applicatie.

Deze applicatie, genaamd ‘Park the Sun’ maakt inzichtelijk welke terreinen geschikt zijn, hoe veel energie kan worden opgewekt en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn. Op die manier geloven zij dat de kans van zonnepanelen op parkeerterreinen steeds groter wordt. Park the Sun is onderdeel van de klimaatdeals uit het Rotterdams Klimaatakkoord.

Klimaatneutrale stad

De Rotterdamse Duurzaamheidswethouder Arno Bonte wil binnen zijn gemeente de komende twee jaar tenminste 50 solarcarports helpen ontwikkelen. “Rotterdam heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. We willen daarom zoveel mogelijk plekken benutten om schone energie op te wekken. Met Park the Sun helpen we eigenaren van parkeerterreinen, investeerders en lokale energie-coöperaties om een interessante businesscase te maken om zonne-energie op te wekken.”

Via de site parkthesun.com is het mogelijk om een quickscan uit te voeren. Alle gemeenten in de provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam, inclusief het havengebied, zijn hierin te verkennen om vervolgens een individuele parkeerlocatie te onderzoeken. Van iedere solarcarport is zichtbaar aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan, wat de investeringen en de opbrengsten zijn én is er een visualisatie van de resultaten.

Aantrekkingskracht parkeerterreinen

“Dubbel ruimtegebruik met solarcarports vormt een goede kans om op duurzame wijze in de elektriciteitsbehoefte te voorzien”, verklaart de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie. “Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat we steeds meer elektrisch aangedreven auto’s krijgen. Wanneer je direct laadpalen plaatst bij een solarcarport sla je twee vliegen in één klap en dat is vaak goed voor de financiële haalbaarheid. Met Park the Sun kunnen niet alleen wij als overheid zelf gemakkelijker het initiatief nemen, maar bijvoorbeeld ook een zorgcentrum, hotel of de lokale accountant.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.