VerkeersNet Journaal: hoe verander je het reisgedrag van de forens?

Al jarenlang wordt geprobeerd om het reisgedrag van met name forenzen te veranderen, om de drukte tijdens de spits te ontlasten. In Gorinchem hebben vijf bedrijven de intentie uitgesproken om 10 procent van alle werknemers uit de spits te krijgen. En om zakelijke reizigers uit de auto te krijgen, is een voordelig OV-abonnement belangrijk. Daarom pleit Rover om OV-abonnementen ook voor thuiswerkers aantrekkelijk te houden. Want eens verloren, is het moeilijk om een reiziger weer terug te winnen in het OV. 

Die twee onderwerpen staan vanmiddag centraal tijdens het VerkeersNet Journaal om 14 uur. Bekijk het journaal hier.

Sprekers

10 procent van de werknemers moet de spits mijden. Vijf organisaties in Gorinchem hebben een intentieverklaring hiervoor ondertekend. Projectleider Anna Schouten en wethouder Joost van der Geest leggen uit waarom dit initiatief is gestart in Gorinchem en hoe ze proberen reisalternatieven aantrekkelijk te maken. Bovendien delen zij tips voor andere regio’s, die een vergelijkbaar project willen opstarten.

Het gebruik van de auto wordt waarschijnlijk niet ontmoedigd als werkgevers vanaf april hun thuiswerkende werknemers niet langer onbelast een zakelijk OV-abonnement mogen verstrekken, omdat hier onvoldoende mee gereisd wordt. Reizigersorganisatie Rover is bang dat de maatregel leidt tot het stopzetten van een grote hoeveelheid OV-abonnementen. Dan stappen forenzen over op de auto en het blijkt in de praktijk lastig om reizigers weer terug te winnen. We praten hierover met OVPro-redacteur Dylan Metselaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.