Elektrische auto aan stekker bij laadpaal

ANWB ontwikkelt routeplanner voor elektrische auto

Foto: ANWB

De komst van elektrische wagens plaatst automobilisten voor nieuwe vraagstukken. Is een lange rit wel af te leggen op één acculading? En waar is de auto onderweg op te laden, mocht dat inderdaad noodzakelijk zijn.  Niet alleen voor de ritten binnen Nederland, maar zeker ook over de grens. Om antwoord te geven op die vragen heeft de ANWB een nieuwe routeplanner ontwikkeld, speciaal voor elektrische wagens.

Bijzonder aan deze routeplanner is dat daar geen generieke informatie over de af te leggen afstand wordt gegeven, maar dat er rekening is gehouden met het merk of het type auto. De actieradius kan per voertuig namelijk verschillen. In deze planner zijn alle auto’s opgenomen die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Informatie

De nieuwe planner geeft onder andere informatie over de duur van de reis, hoe vaak en hoe lang hij voor die reis moet laden en waar dat het beste gedaan kan worden. Bovendien kan de bestuurder instellen met welk batterijpercentage hij wil vertrekken of wil aankomen op zijn bestemming. De routeplanner geeft bovendien een beeld aan belangstellenden die willen weten welk model het beste past bij het reisgedrag.

De ANWB werkt bovendien aan de verdere ontwikkeling. In de toekomst wil het handige informatie toevoegen zoals geldende laadprijzen, actuele beschikbaarheid en de aanwezige voorzieningen bij laadpunten. De ANWB wil de ervaringen van gebruikers meenemen om de routeplanner te verbeteren. Er is via de site van de organisatie nu al een routeplanner op de website beschikbaar, waarmee jaarlijks ongeveer 60 miljoen ritten worden gepland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.