Uitlaat

Tientallen werkgevers beloven een fossielvrij wagenpark in 2025

Bron: rapport Natuur en Milieu

De wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers moeten over vier jaar volkomen fossielvrij zijn. Het gaat om 23.000 personenauto’s zonder CO2-uitstoot die deze bedrijven willen introduceren. De directeuren van de werkgevers, die verenigd zijn in de coalitie Anders Reizen, hebben hun handtekening gezet onder deze verklaring.

Hiemee hopen de werkgevers de CO2-uitstoot door zakelijke kilometers te verminderen. Het is namelijk de ambitie om in 2030 de zakelijke uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. In de coalitie Anders Reizen wordt al sinds 2015 gewerkt aan de verduurzaming van deze vorm van mobiliteit. Corona zorgt bovendien voor de versnelling van een trend, waarbij werkgevers willen dat werknemers schoner, minder en flexibeler reizen.

Woon-werkverkeer

Door corona zijn bedrijven anders gaan kijken naar het woon-werkverkeer en naar de noodzaak om elke dag op kantoor te zijn. “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken levert nieuwe dilemma’s op voor werkgevers”, vertelt directeur van de coalitie Anders Reizen, Hugo Houppermans. “Nieuwe manieren van samenwerken vragen om een herdefinitie van de manier van werken en van reizen. Het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.”

Bedrijven die zich nu achter de ambitie hebben geschaard om het wagenpark te verduurzamen, zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, Aegon, Arcadis, CGI, KPMG en Philips. Maar ook bedrijven zoals Shell, Pon, LeasePlan en ProRail hebben een handtekening gezet onder de verklaring. Deze bedrijven beloven met de verklaring ook hun voortgang jaarlijks te rapporteren en de best practices te delen.

Elektrische wagen

Het is de ambitie om de komende jaren ruim 20.000 elektrische wagens in te zetten ter vervanging van een auto op een fossiele brandstof. De looptijd van leasecontracten wordt door veel werkgevers nog als hindernis gezien om het wagenpark te verduurzamen. Maar dat is volgens Houppermans niet nodig. “Je kan als bedrijf kortere leasecontracten afsluiten voor fossiele auto’s zonder meerkosten. Op die manier kan sneller overgestapt worden. De markt van elektrische auto’s ontwikkelt snel.”

De actieradius is evenmin reden om niet over te stappen op een elektrische wagen. Houppermans: “De actieradius is flink verbeterd en het aanbod een stuk groter. Bovendien wordt de businesscase interessanter. De operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan de fossiele auto. Mijn advies is om dit snel voor je organisatie in kaart te brengen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.