Deelauto mobipunt Anna Paulowna

Extra voorzieningen op mobiliteitsknooppunt maken deelauto aantrekkelijker

Voor je rit met een deelauto of deelfiets nog snel een bakje koffie. Dat wordt mogelijk op vier mobipunten in Hollands Kroon, na adviezen van gebruikers over manieren om deze mobiliteitsknooppunten aantrekkelijker te maken. Op een mobipunt vindt een gebruiker altijd deelauto’s, fietsparkeren en collectief vervoer, soms met andere modaliteitsvoorzieningen.

Deze punten hebben als doel om de bereikbaarheid en leefbaarheid op peil te houden. Deelvervoer is met name belangrijk in deze regio, omdat het OV niet voldoende is voor een goede bereikbaarheid. In de gemeente Hollands Kroon zijn deze week nog eens twee deelauto’s officieel in gebruik genomen, één bij het gemeentehuis en de andere bij station Anna Paulowna. Het aantal deelauto’s staat daarmee op zeven in Schagen en Hollands Kroon en in de hele Kop van Noord-Holland zijn dertien mobipunten. Dit moeten er veertig zijn in 2023.

Extra voorzieningen

Onlangs is een enquête uitgevoerd, waarin de respondenten hun mening konden geven over de mobipunten en ze werden gevraagd hoe de mobipunten uitgebreid zouden kunnen worden. De mogelijkheid om koffie, thee of lokale producten te kopen werd vaak genoemd. Daarom heeft de projectorganisatie hier met een proef meteen op ingespeeld. Andere adviezen van respondenten waren onder andere om de knooppunten verder uit te breiden met toiletten of ophaalpunten voor pakketen.

De enquête is ingevuld door 230 personen. Een derde van hen geeft aan geïnteresseerd te zijn in het gebruik van deelauto’s. Ze zien het gemak ervan in en vinden de prijs aantrekkelijk. 34 procent van de deelnemers noemt duurzaamheid een belangrijk aspect om voor een deelauto te kiezen. Deelnemende dorpsbewoners geven verder aan dat hun woonomgeving slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Minder afhankelijk van eigen auto

Dit laatste is een van de redenen voor het ontstaan van deze knooppunten. Hiermee hoop het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio op peil te houden. Het is de bedoeling dat deze mobipunten mensen minder afhankelijk maken van een eigen auto of fiets en ze op die manier kosten kunnen besparen.

“Ik heb zelf geen auto en dit is voor mij een heel handig initiatief. Ik ga de deelauto gebruiken voor familiebezoek of als ik een keertje naar het bos wil, of gewoon een rondje wil rijden”, vertelde Joke Vossen, die afgelopen week als eerste de ‘sleutels’ van de deelauto in Anna Paulowna kreeg overhandigd van wethouder Theo Meskers.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.