
EV-kabelgoottegel houdt trottoir vrij van losliggende kabels
Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur zullen er in 2030 ruim 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn, waarvan een fors deel in de publieke ruimte. 70 procent van de Nederlanders heeft namelijk geen eigen oprit. Gemeenten willen niet dat laadkabels over het trottoir komen te liggen, omdat deze gevaarlijke situaties veroorzaken. De gemeente Soest ziet een mogelijke oplossing in EV-kabelgoottegels die het trottoir vrijhouden van losliggende kabels.
Om het aantal van 1,7 miljoen palen te halen, moeten er de komende negen jaar anderhalf miljoen extra laadpalen worden aangelegd. Voor 350.000 stuks gaat het om openbare laadpalen. Gemeenten moeten nu al goed nadenken over strategische plaatsen om die te plaatsen en over oplossingen voor mogelijke overlast.
Aan de ene kant moeten zo veel mogelijk inwoners er gebruik van kunnen maken; aan de andere kant worden bezitters van een fossiele auto nooit heel blij worden van een parkeerplek waar zij straks niet mogen parkeren, omdat er een laadpaal met bebording staat. Bovendien is het in de meeste gemeenten verboden om laadkabels over het trottoir te laten lopen.
Eigen laadpunt
De Gemeente Soest hanteert al langer een plankaart voor openbare laadpalen. De gemeente onderzoekt of EV-bezitters hun auto kunnen opladen op een parkeerplek voor het huis met een eigen laadpunt als zij slecht ter been zijn of als de (geplande) laadpaal ter ver weg is. Daarvoor test de gemeente nu de EV-kabelgoottegels.
Een groot voordeel van de innovatie is dat ze het trottoir vrijhouden van losliggende laadkabels. Bovendien kunnen inwoners door deze kabelgoottegels het voertuig opladen met de eigen zonnepanelen. De tegel wordt geplaatst door en blijft eigenaar van de gemeente, terwijl de parkeerplaats zelf openbaar blijft. Het is de verantwoordelijkheid van de bewoner om de kabel op te ruimen na gebruik.
Tekst loopt door onder foto
Belangrijk puzzelstuk
Productmanager verkeer & milieu Frank Kolderie van Struyk Verwo Infra: “Vaak zie je dat bewoners in een straat de beschikbaarheid van de parkeerplekken onderling al goed regelen, rekening houdend met elkaars situatie. De gemeente Soest nodigt daarom bewoners uit om mee te doen aan deze proef en stelt duidelijke voorwaarden. Een belangrijk puzzelstukje in deze strategie is de toepassing van de EV-kabelgoottegel. Hiermee blijft het trottoir toegankelijk én veilig.”
Hij vervolgt: “Er komen bij ons veel particulieren zonder eigen oprit die het liefst hun elektrische auto met eigen stroom willen opladen en in de EV-kabelgoottegel een mooie oplossing zien. Zeker als zij ook nog eigen zonnepanelen hebben. Helaas moeten wij hen naar hun eigen gemeente verwijzen om toestemming te vragen. Veel gemeenten hebben echter nog geen beleid voor deze nieuwe ontwikkelingen. De gemeente Soest loopt dus behoorlijk vooruit en hun beleid kan als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.”
Bij de pilot in Soest moet altijd aan een tiental voorwaarden worden voldaan door zo’n kabelgoottegel. Dit zijn:
- De dichtstbijzijnde openbare laadpaal is verder dan 300 meter of de bewoner is slecht ter been. Het gaat hierbij om geplaatste laadpalen en nog niet geplaatste laadpalen.
- De parkeerplaats tegenover de voordeur van de bewoner grenst gelijk aan de stoep. Dus niet aan een gras- of groenstrook, weg of fietspad.
- Het oplaadpunt staat op het eigen terrein van de bewoner.
- De parkeerplaats blijft door iedereen te gebruiken. Na gebruik ruimt de bewoner de kabel op, om aan te geven dat de parkeerplaats niet van de bewoner is.
- De naaste buren gaan akkoord met het leggen van de EV-kabelgoottegels.
- De elektrische kabel is in goede staat.
- Bewoners die op eigen terrein / de eigen oprit kunnen opladen, komen niet in aanmerking.
- De gemeente betaalt de proef, plaatst de tegels en blijft eigenaar.
- De gemeente kan de proef op elk moment beëindigen, om welke reden dan ook en de bewoner kan geen rechten ontlenen aan deelname aan de proef.
Meer informatie over EV-kabelgoottegel
Er is vanaf nu een RVS EV kabel straatgoot te leveren deze goot is standaard 1,2 meter in inkortbaar naar 90 cm en 60 cm voor de maten stoeptegels ook is deze koppelbaar zodat langere opties gemakkelijk te realiseren zijn.
Meer info via [email protected]
Er is een RVS EV laadkabel straatgoot van 1,2 mtr inkortbaar en verlengbaar
Te bestellen en info via [email protected]
Dit is weer de Nederlandse bureaucratische regelgeving.De overheid wil dat mensen fossielvrij gaan rijden.Maar als het om ideeën gaat van mensen of meedenken,slaan ze de plank mis.Zo’n EV kabelgoot tegel zouden ze juist moeten heroverwegen.Het is een hele mooie oplossing.
Bedankt voor uw email en goed dat u over kabelgoottegels informeert.
Het is begrijpelijk dat u de elektrische auto graag wilt opladen via uw eigen woning. Het is echter in Almere niet mogelijk om op publiek terrein te laden met een eigen oplaadmogelijkheid. Kabels mogen inderdaad niet over de stoep getrokken worden, ook niet met een kabelmat. Kabelgoottegels zijn bij uitzondering alleen toegestaan bij invalideparkeerplaatsen.
Als u op eigen terrein kabelgoottegels wilt toepassen kunt u de prijzen vinden door te zoeken op ”kabelgoottegels kopen”. Op gemeentelijke grond is het helaas niet toegestaan deze tegels toe te passen. Dit is opgenomen in het door de raad vastgestelde Beleidskader Laadinfrastructuur, welke te vinden is op https://www.almere.nl/bestuur/gemeentelijk-beleid/duurzaam-leefbaar-en-bereikbaar
Ik begrijp dat dit niet het antwoord is waarop u had gehoopt, maar ik hoop dat ik u wat verheldering heb kunnen bieden. Als u geen eigen parkeergelegenheid heeft, kunt u gebruik maken van publieke laadvoorzieningen. Een publieke laadpaal is aan te vragen via http://www.laadpaal.mrae.nl.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en ik wens u nog een prettige dag.
Met hartelijke groet,
Medewerker gemeente Almere
Technicus Infra | Afdeling Stadsruimte, Team Stedelijk Beheer Systemen
Hallo lotgenoten,
Ons dak ligt ook vol zonnepanelen dus een eerste verzoek ingediend en na een paar maanden antwoord:
Alpen aan den Rijn vindt dat er chaos aan kabels en claimgedrag zou kunnen ontstaan.
Beetje raar natuurlijk want als de plek vrij is mag je er gaan staan.
Ze willen ook niet meewerken aan een pilot projectje met misschien een artikel in het lokale sufferdje.
Met een pilot projectje kunnen ze alles laten weghalen wanneer ze de behoefte daartoe voelen. Bijv als er onmin in de buurt ontstaat.
Een eigen paal scheelt al gauw 300 -400 euro per jaar. Over 10 jaar moet misschien wel het accupakket vervangen worden. Dat scheelt dan weer mooi als je meestal thuis kon laden.
In dec 2021 een nieuw verzoek ingediend met uitleg over de kabelgoot tegel. Tot op heden geen reactie mogen ontvangen. Het is nu April 2022.
Jammer hoor.
Laten we met zijn allen vooral verzoeken blijven indienen bij de gemeenten en het goed blijven beargumenteren: op naar een schonere, stillere stad of dorp en de gestelde duurzame doelen haalbaar maken.
Succes met jullie project!
R. Verhoef
Ik heb inmiddels een half jaar geleden toestemming gevraagd bij de gemeente Stichtse Vecht om dat in Maarssen te mogen aanleggen.
Tot heden geen enkele reactie gekregen.
Zeer onfatsoenlijke manier om met je inwoners om te gaan.
In Poortugaal is mij verteld dat ik maar naar de dichtstbijzijnde openbare laadpaal moet gaan.
Het wordt niet toegestaan om op wat voor manier dan ook voor de deur op te laden met een eigen laadpaal. Dus omdat de gemeente nog niet zover is moet ik openbaar laden wat mij meer geld kost dan nodig is. De tegels om je kabel in te drukken ziet er fantastisch uit. Maar moet ik wachten op het akkoord?
Ik zou dit heel graag in de gemeente Stichtse Vecht in Maarssenbroek als proef willen zien. Ik wil me dan ook graag hierbij opgeven zodat het ook voor mij mogelijk is goedkoper te laden. Het. is vriendelijk voor de burgers en scheelt dan ook weer een extra speciale oplaad-plek zodat bestuurders van niet-EV auto’s ook weer extra ruimte hebben om te parkeren.
Dit zou voor alle gemeenten ALLANG mogelijk moeten zijn. De politiek loopt ook hier weer behoorlijk achter de feiten aan!