De eerste PlasticRoad met de ontwikkelaars Simon Jorritsma (links) en Anne Koudstaal (rechts) FOTO: PlasticRoad/Arnold Reyneveld

Overijssel krijgt carpoolplaats van gerecycled plastic

De eerste PlasticRoad met de ontwikkelaars Simon Jorritsma (links) en Anne Koudstaal (rechts) FOTO: PlasticRoad/Arnold Reyneveld

Na twee fietspaden met een wegverharding van gerecycled kunststof in Zwolle en Giethoorn komt er elders in Overijssel een carpoolplaats met hetzelfde materiaal. Deze derde locatie in Overijssel waar de PlasticRoad wordt toegepast, komt te liggen aan de N34 bij Hardenberg. 

Het betreft een gezamenlijk project van de provincie Overijssel, de gemeente Hardenberg, aannemer KWS en PlasticRoad. Voor Overijssel is het product niet nieuw. Samen met de gemeente Zwolle was de provincie de eerste klant van deze producent. De eerste twee fietspaden ter wereld in deze categorie. De twee duurzame fietspaden van dertig meter liggen in Zwolle en Giethoorn en bevatten ieder zo’n duizend kilo gerecycled plastic. Voor de provincie is de innovatie een oplossing voor toekomstige uitdagingen en met de nieuwe carpoolplaats krijgt dat verder vorm.

Minder CO2-uitstoot

Deze wordt aangelegd langs de recent vernieuwde N34. De keuze om juist daar een circulaire carpoolplaats aan te leggen, was de uitkomst van wat de provincie een “intensief voortraject” noemt. De locatie moet een alternatief worden voor carpoolers die nu nog gebruik maken van de directe omgeving om auto’s te parkeren en vanuit hier verder te reizen. “Op deze manier draagt de carpoolplaats bij aan een betere bereikbaarheid in de regio en een vermindering van de uitstoot van CO2. De realisatie van het terrein, dat plaats moet bieden aan circa tien auto’s en enkele fietsen, zal naar verwachting na de zomer van 2021 beginnen en afgerond worden.”

Combinatie van oplossingen

PlasticRoad speelt met zijn lichtgewicht en circulaire producten in op de bestaande uitdagingen bij de aanleg en het onderhoud van infrastructuur. De producten zijn bedacht om oplossingen te combineren voor wateroverlast, emissies, plastic afval en slappe bodems. Met de fietspaden in Giethoorn en Zwolle werden de eerste projecten in de praktijk gerealiseerd, waarna Wavin en VolkerWessels vorig jaar het bedrijf achter de producten oprichtten. Onlangs vond de officiële lancering van het productengamma plaats.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.