Zero emissie Maastricht

Logistieke sector Maastricht wil naast schone ook minder kilometers

Zero emissie Maastricht

De Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam en programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg Bereikbaar gaven donderdag het startschot voor Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht. Vanaf 2025 mag bestel- en vrachtverkeer alleen nog de stad in als dit geen schadelijke stoffen meer uitstoot. Maastricht wil hiermee bereiken dat de stad leefbaar en economisch vitaal blijft. “ZES zal bijdragen aan de belevingskwaliteit van Maastricht”, aldus Prompers.  

In het klimaatakkoord is afgesproken dat zo’n veertig steden vanaf 2025 een zero emissie-zone instellen voor stadslogistiek. Inmiddels staat de teller op 24, waarvan Maastricht naar eigen zeggen een koploper is bij de middelgrote steden. De Limburgse stad krijgt een subsidie van circa 1,4 miljoen euro van het Rijk voor plannen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Daarvan is vijf ton voor ZES beschikbaar en de gemeente legt nog eens eenzelfde bedrag in.

Minder kilometers

De Maastrichtse stadslogistiek ziet zelf de noodzaak van het vergroenen van het vervoer, bleek donderdag tijdens een talkshow met ondernemers. “Het moet er niet toe leiden dat we van een grijze naar groene file gaan”, zei voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht-Heuvelland. “Corona heeft ons geleerd hoe kostbaar onze openbare ruimte is. Wij willen er voor zorgen dat we behalve schoner gereden kilometers ook naar minder kilometers gaan. Dat kan door goederen- en afvalstromen te bundelen, niet alleen als individuele ondernemer, maar ook in gezamenlijkheid.”

Om dit te realiseren zijn stadshubs erg belangrijk. Dit zijn magazijnen aan de randen van de stad, waar leveranciers hun goederen kunnen bundelen. Die worden daarna vanaf die hubs in elektrische bestelbusjes, e-cargobikes of fietsen naar de plaats van bestemming gebracht. Er komt hiervoor op termijn een vestiging van City Hub in de Limburgse stad. “Ondernemers hebben vaak geen idee hoeveel goederenstromen ze ontvangen. Wij helpen hen ook die in kaart te brengen en deze vervolgens via City Hub gebundeld en uitsluitend zero emissie aan te laten leveren. Dat leidt in veel gevallen tot aanzienlijke kostenbesparingen”, aldus algemeen directeur Frans-Luuk Bouwers van City Hub.

Ondersteuning

In de zuidelijke provincie helpt het team van Zuid-Limburg Bereikbaar ondernemers bij de overgang, onder andere door de ontwikkeling van (binnenstad)pilots en door ondernemers met elkaar te verbinden. Verder biedt deze organisatie steun bij het aanvragen van scans en subsidies, stimuleert het gebruik van logistieke hubs en deelmobiliteit en staat een onderzoek naar de logistieke laadbehoefte voor elektrische bestel- en vrachtauto’s op de planning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.