Pilot waterstofbus van start in Zuid-Holland

Connexxion en de provincie Zuid-Holland zijn een pilot met een hybride waterstofbus gestart. De bus rijdt gedurende twee maanden in de Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. De bus wordt geleverd door het Belgische bedrijf Van Hool dat hiermee al veel positieve ervaringen heeft opgedaan.

De bus kan op zowel waterstof als electriciteit rijden. De hybride waterstofbus is aanmerkelijk stiller dan de conventionele bus.
Onlangs besloten Gedeputeerde Staten om € 2,6 miljoen te besteden aan de introductie van vier hybride dieselbussen in hetzelfde gebied als waar nu de waterstofbus gaat rijden, voor de periode 2009 t/m 2010. De energie die vrijkomt bij het optrekken en remmen, wordt in deze bussen opgeslagen en hergebruikt om elektrisch te kunnen rijden. Zo kunnen de bussen delen van hun route nagenoeg zonder uitstoot rijden. Daarnaast kijkt de provincie naar de mogelijkheden om bussen in de regio Drechtsteden op biogas te laten rijden. Een studie naar de haalbaarheid hiervan in het stadsvervoer van Dordrecht is afgerond. Hieruit blijkt dat er zeker mogelijkheden zijn om met biogasbussen in Dordrecht en omgeving te gaan rijden. De volgende stap is het verder uitwerken van het plan op basis van de gegevens uit de haalbaarheidstudie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.