Slimme laadpaal in Rotterdam (bron: gemeente Rotterdam)

100 slimme laadpalen voor Rotterdam in eerste kwartaal 2022

Slimme laadpaal in Rotterdam (bron: gemeente Rotterdam)

Met slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s een bijdrage leveren aan het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Daarom stapt de gemeente Rotterdam over op het gebruik van dergelijke laadpalen. De komende drie maanden worden de eerste honderd stuks geplaatst. 

De gemeente stimuleert de komst van elektrische auto’s, omdat dit bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Maar tegelijkertijd vraagt het erg veel van het elektriciteitsnetwerk. Duurzaamheidswethouder Arno Bonte denkt dat deze wagens een belangrijke schakel kunnen worden in het elektriciteitsnetwerk door gebruik te gaan maken van deze slimme laadpalen.

Terugleveren aan het net

Deze zijn intelligent omdat ze worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor het mogelijk wordt om op elektrische auto’s een overschot aan duurzaam opgewekte stroom op te slaan en vervolgens terug leveren aan het net op piekmomenten. Dat kan overigens nog niet met elk type elektrische auto’s. Daarom gaat de gemeente experimenteren met twee technieken, namelijk Smart Charging en Vehicle to Grid.

Door op specifieke momenten langzamer of sneller te laden, worden pieken in elektriciteitsvraag voorkomen en beschikbare duurzame stroom beter verdeeld. Ook kan de laadsnelheid precies op het juiste moment worden aangepast waarmee de beschikbare netcapaciteit optimaal wordt ingezet, zonder dat de elektrische rijder daar last van heeft.

“We wekken steeds meer energie duurzaam op met zonnepanelen en windmolens. Die energie is niet gelijkmatig beschikbaar over de dag. Met slimme palen worden auto’s geladen op een moment dat er een overschot aan elektriciteit is en wordt het laden gestopt of leveren ze terug aan het stroomnet op het moment dat het aanbod minder is. Dat is nog eens efficiënt omgaan met energie”, aldus Bonte. De eerste slimme laadpaal is woensdag onthuld aan de Olympiaweg op Rotterdam Zuid.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.