Fietspad van de Toekomst. Foto: Provincie Utrecht

Fietsers zien graag uitbreiding van boomveren naast fietspad

Foto: Provincie Utrecht

Fietsers zijn positief over de rij boomveren langs het fietspad bij een bedrijventerrein in Rhenen. Die rij staat er inmiddels een half jaar. Fietsers vinden het voordelig dat de boomveren wind vangen én dat ze zorgen voor meer schaduw, blijkt uit een ondervraging van veertig langsrijdende fietsers.

De boomveren zijn geplaatst als pilot; een uitkomst van de prijsvraag die de provincie heeft uitgeschreven. Hierin werden bedrijven en particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker zouden maken. Een van winnende ideeën was een boomveer, bedacht door een boomkwekerij.

Oplossing voor wortels

Het voordeel hieraan is dat deze lichtgewicht bomen niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt. Daardoor is het mogelijk om ze ook te plaatsen op locaties waar veel kabels en leidingen liggen. Daar kunnen eigenlijk geen bomen worden geplaatst vanwege de wortels. De provincie Utrecht heeft maar enkele tientallen fietsers ondervraagd, maar zij zijn wel positief. Zodanig dat 80 procent van de ondervraagden graag zou willen dat de boomveren op meer plekken worden geplaatst.

De boomveren blijven minimaal twee jaar staan. Ondertussen wordt ook onderzocht of de boomveren stroom kunnen opwekken. Omdat deze door de wind op en neer bewegen, zou het mogelijk zijn dat dat die pendelbeweging energie opleveren. Die energie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om fietspaden te verlichten of om elektrische fietsen op te laden.

Lees ook:

Vervolg voor twee van drie concepten Fietspad van de Toekomst

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.