Fietspad in Amsterdam

Meerderheid inwoners MRA kiest voor fiets of benenwagen

Bron: IJ

Een meerderheid van de inwoners van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) verplaatst zich lopend of op de fiets, ruim een derde kiest voor de auto en tien procent van de verplaatsingen gaat via het openbaar vervoer. Het OV krijgt van reizigers in de regio een ruime 7.

Dat zijn enkele bevindingen uit een deelonderzoek naar verplaatsingsgedrag binnen de metropoolregio. De MRA, met daarin 31 gemeenten, heeft door de gemeente Amsterdam een monitor laten ontwikkelen die de staat van de regio in kaart brengt. Daarin valt af te lezen hoe het gesteld is met onder meer de woningmarkt, demografie, economie, leefkwaliteit en mobiliteit.

Werkgerelateerd

De monitor geeft ook een beeld van hoe inwoners van de regio zich verplaatsen en van bereikbaarheid. Daaruit blijkt dat 56 procent van de verplaatsingen lopend of met de fiets gebeurt, 35 procent met de auto, 7 procent met bus, tram of metro en 3 procent met de trein. De meeste verplaatsingen gaan van en naar Amsterdam en zijn werkgerelateerd. De gemeente Amsterdam verwacht dat de verplaatsingen van en naar de hoofdstad de komende jaren nog flink zullen stijgen vanwege de komst van nieuwe bedrijven en de toename van het aantal banen.

De meeste mensen reizen tussen Amsterdam en Amstelland-Meerland (190.000 dagelijkse verplaatsingen) en tussen Amsterdam en Zaanstreek-Waterland (130.000 dagelijkse verplaatsingen). Voor meer dan de helft daarvan wordt de auto gebruikt.

Waardering

Inwoners van de MRA zijn redelijk tevreden met het openbaar vervoer, zo komt in de monitor naar voren. Ze waarderen het OV-aanbod in hun gemeente gemiddeld met een 7,1. De inwoners van Purmerend en Almere geven het hoogste cijfer met een 7,7. Amsterdam en Diemen krijgen een 7,5. Het minst tevreden zijn ze in Wijdemeren. Daar scoort het OV een 5,1. Ook in Bloemendaal komt het OV er niet zo best vanaf met een 5,8.

Lees ook:

Dagelijks 14.000 automobilisten minder in Amsterdamse spits

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.