Eerste publieke waterstoftankstation van Nederland geopend

In Arnhem is  het eerste, publieke waterstoftankstation van Nederland geopend. De waterstoftankunit is onderdeel van het HyMove-project. Het project is opgezet om ervaring op te doen met het gebruik van waterstof in bussen en auto’s. Bij het tankstation zullen de HyMove-waterstofbus, de Hytruck van 2Switch, de Fiat Doblo van de gemeente Arnhem en de Subaru Impreza van de Arnhemse ondernemer Hans van der Woude voortaan hun waterstof tanken.

De opening van het waterstoftankstation in Arnhem is na de presentatie van de waterstofbus op 28 mei jl. de tweede belangrijke mijlpaal van het HyMove-project. Doel van het project is ervaring op te doen met het rijden op waterstof. De initiatiefnemers, waaronder de provincie Gelderland, de stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem zien rijden op waterstof als een veelbelovende manier om de uitstoot van CO2 en andere uitlaatgassen te verminderen en zo het leefklimaat in de regio te verbeteren.

Voor het project is de infrastructuur voor het tanken van waterstof net zo belangrijk als voertuigen die op waterstof rijden. Het waterstoftanksysteem bestaat uit een zogenaamde reformer, die groen gas omzet in waterstof en daarna comprimeert tot een druk van 350 bar. Vervolgens wordt de waterstof via de tankzuil in de waterstoftanks van de voertuigen getankt.

Het tanken van waterstof lijkt overigens veel op het tanken van LPG en duurt slechts een paar minuten. In de voertuigen wordt de waterstof in een brandstofcel omgezet in elektriciteit, die direct voor de aandrijving van de elektromotor in het voertuig wordt gebruikt of die wordt opgeslagen in de accu’s.

Dankzij de brandstofcel is het bereik van waterstofauto’s aanzienlijk groter dan dat van elektrische auto’s, die alleen over een accu beschikken. De uitstoot van brandstofcelauto’s bestaat alleen uit waterdamp.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.