Subsidie voor auto op Groengas

Vanaf 1 juli 2011 kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor aanschaf van een auto op Groengas. Voor iedere auto € 3.000,-. De subsidieregeling Rijden op Groengas is een initiatief van het Rijk en wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

Ieder bedrijf (of pool van meerdere bedrijven) kan een aanvraag indienen. Ook instellingen als waterschappen en onderzoeksinstellingen kunnen meedoen. Gemeenten en koeriersdiensten niet, tenzij ze hun auto’s via een leasemaatschappij aanschaffen.

Een aanvraag/project bestaat uit minimaal drie nieuwe voertuigen, af fabriek/importeur. Het maximale gewicht van een voertuig is 3.500 kilogram. Maximale subsidie per project is € 100.000,- (per project maximaal 33 auto’s). Inbouw van CNG installaties op nieuwe voertuigen is toegestaan, mits de garantie behouden blijft. In totaal is er € 2,6 miljoen beschikbaar. De regeling sluit op 31 december.

Fryslân is een van de koplopers als het gaat om rijden op Groengas. Dat wordt gemaakt uit onder andere mest en afval. Dit gas wordt via het aardgasnetwerk naar de pomp gebracht. Groengas tanken kan in Fryslân al in zes plaatsen. Dit zijn Leeuwarden, Dokkum, Harlingen, Heerenveen, Drachten en Nes Ameland. Voor april staan tankstations voor Groengas gepland in Burgum, Sneek, Surhuisterveen. In Nederland is Groengas al verkrijgbaar bij zestig tankstations.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.