‘Intelligente’ straatlantaarn beperkt energieverbruik

Straatlantaarns met dimbare lampen kunnen tot 80 procent minder energie verbruiken dan conventionele openbare verlichting en toch een groter gevoel van veiligheid geven. De TU Delft test op de universiteitscampus een systeem van intelligente straatlantaarns, dat bovendien goedkoper is in onderhoud.

TU Delft alumnus Management of Technology Chintan Shah won in 2010 een wedstrijd voor efficiënter energieverbruik op de universiteitscampus. Dat idee wordt nu in een pilot getest op de Delftse campus. Het systeem bestaat uit lantaarnpalen met led-armaturen. De lampen worden bestuurd met omgevingssensoren en draadloze communicatie. Zodra de sensoren geen voorbijgangers meer waarnemen dimt het licht. Het niveau stijgt weer als er iemand in het zicht van de sensoren komt. In dat geval gaan ook de omringende lantaarns aan. Een speciaal filter voorkomt dat vogels, takken en honden onbedoeld het licht opdraaien. Volgens de bedenker beweegt de voorbijganger zich in een wolk van licht. Een extra bonus is dat de lampen zelf aan een meldkamer doorgeven dat ze stuk zijn. Dat maakt onderhoud efficiënt en goedkoper dan nu.
De pilot op de TU Delft campus is bedoeld om het systeem goed te testen en af te stemmen, zodat de lampen niet feller gaan schijnen bij zwiepende takken of voorbijlopende katten. Shah werkt met zijn TU Delft spin-out bedrijf Tvilight aan de marktintroductie van het systeem en verwacht binnen drie tot vijf jaar winstgevend te kunnen zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.