1 miljoen euro subsidie voor duurzaam transport in regio Arnhem Nijmegen

Twee consortia van transportondernemers in respectievelijk Duiven en Nijmegen krijgen elk 0,5 miljoen euro voor investeringen in de aanschaf van Liquid Natural Gas (LNG) trucks en het realiseren van een LNG-tankstation. De subsidies worden verstrekt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, als onderdeel van het Subsidieprogramma Truck van de Toekomst.

Het subsidieprogramma Proeftuinen duurzame mobiliteit: Truck van de Toekomst van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert het uittesten van nieuwe technologie├źn om vrachtverkeer zuiniger te laten rijden. Met de subsidie gaan de consortia investeren in de aanschaf van 34 LNG-trucks en minimaal 17 dual-fuel voertuigen. Daarnaast worden op het terrein van Cornelissen Transport (Nijmegen) en op het bedrijventerrein Duurzaam Roelofshoeve (Duiven) tankstations voor LNG gerealiseerd.
LNG (ofwel vloeibaar aardgas) is qua uitstoot van fijnstof en stikstof schoner dan diesel EEV, echter zijn er in Nederland nog nauwelijks LNG-tankstations, aldus de stadsregio. Voor het realiseren daarvan is het belangrijk dat de leverancier voldoende (toekomstige) afnamezekerheid heeft. Vandaar dat de transportondernemers zich richten op de aanschaf van LNG trucks in combinatie met twee LNG-tankstations in de stadsregio. Belangrijke overweging vanuit de overheden is, dat vanuit LNG makkelijk kan worden overgeschakeld op bio-LNG. Het gebruik van bio-LNG zal leiden tot een veel betere CO2-balans en daarmee winst voor het klimaat. LNG kan dus beschouwd worden als een goede voorbereiding op het gebruik van bio-LNG.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.