Tilburg en Buren en Overijssel winnen OVL-awards 2011

Tilburg, Buren en de provincie Overijssel zijn beloond met de OVL-awards 2011. Volgens de jury illustreren ze goed de mogelijkheden van energiebesparing in de openbare ruimte.

De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting. De gemeente Tilburg is winnaar in de categorie grote gemeenten (> 50.000 inwoners). Bijna alle verlichting in Tilburg wordt vervangen door led en gedimd. Bovendien introduceerde de gemeente Licht op aanvraag. Pas als er verkeersdeelnemers zijn, brandt de verlichting op volle sterkte. Tilburg is een goed voorbeeld voor collega-gemeenten en geeft een impuls aan de ontwikkeling van ledverlichting, aldus de jury.
De gemeente Buren is winnaar in de categorie gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Doorslaggevend voor de jury was de aanpak van Buren en de voorbeeldfunctie voor andere gemeenten. De gemeente betrok haar inwoners intensief bij het weer donker maken van het buitengebied. Vijfhonderd lichtmasten ruimen het veld. Verder wordt alle verlichting gedimd en vervangen door zuinige apparatuur.
In de categorie provincies is Overijssel winnaar door de gerealiseerde energiebesparing langs provinciale wegen en haar actieve rol in de ondersteuning van gemeenten bij de keuzes voor energiezuinige verlichting. Na een eerdere besparing van 15%, wil de provincie de komende jaren nog eens 30% energie besparen. Ook Overijssel wil in de buitengebieden het donker meer terug. Daarbij maakt Overijssel dankbaar gebruik van de aanpak van de gemeente Buren. Voor gemeenten organiseert de provincie kennisbijeenkomsten en regelt een deel van de benodigde euro’s in de vorm van subsidies.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.