Utrecht start proef met besturen straatverlichting op afstand

Utrecht start een proef met het op afstand besturen van straatverlichting. De sterkte van de openbare verlichting is direct gekoppeld aan omstandigheden als weer en verkeersdrukte. Dit ‘dynamisch dimmen’ bespaart op termijn 20 tot 25% energie, aldus de gemeente. En ook reduceert het onderhoudskosten, want het systeem meldt welke lamp uitvalt.
Faciliteiten in de openbare ruimte zoals straatverlichting, verkeersregelinstallaties en rioolgemalen verbruiken veel elektriciteit en kosten veel aan onderhoud en beheer. Met het zogeheten IBOR-systeem (Integraal Beheer Openbare Ruimte) kan de gemeente deze kosten aanzienlijk verminderen. De pilot in Utrecht omvat dertig lantaarnpalen aan de Cartesiusweg en duurt vier maanden. De lichtsterkte van deze dertig lantarenpalen is direct gekoppeld aan omstandigheden als verkeersintensiteit en weer. Hoe minder verkeer, hoe minder licht. Met dit ‘dynamisch dimmen’, dus openbare verlichting naar behoefte, bespaart de gemeente op energieverbruik. Het systeem werkt in principe autonoom, maar de bediening ervan kan ook handmatig. Zo kan de beheerder ergens tijdelijk de lichtsterkte verhogen, bijvoorbeeld voor hulpdiensten bij een ongeluk ’s nachts. Ook bespaart de gemeente zo op beheer- en onderhoudskosten. Nu moeten inspecteurs de materialen periodiek op straat controleren. Met het IBOR-systeem zien zij de actuele stand van zaken op een tablet of zelfs smartphone. Zij krijgen een melding dat een lamp het einde van zijn levenscyclus nadert en uitvalt, zodat de beheerder deze bijtijds kan vervangen.
De gemeente Utrecht werkt voor de pilot samen met Logica en Microsoft. Als de proef na vier maanden succesvol blijkt, volgt mogelijk uitbreiding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.