Nieuw rekenmodel lichtvervuiling

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft een nieuw rekenmodel ontwikkeld voor het berekenen van de invloed van verlichting op de omgeving en de effecten van maatregelen aan lichtbronnen in een bestaande situatie. Het gaat om lichtbronnen als openbare verlichting, kassen, sportverlichting, reclameverlichting en gevelverlichting. Met het rekenmodel IPOLicht kunnen de effecten op hemelhelderheid en horizonvervuiling van ontwikkelingen of maatregelen kwantitatief worden bepaald.
Met deze software heeft Nederland volgens het IPO een wereldprimeur. Het instrument kan ondersteunen bij het maken van beleid voor gebiedsontwikkeling en –inrichting en bij vergunningverlening. Het rekenmodel is kosteloos en bestemd voor provincies, gemeenten en milieudiensten, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) is medefinancier.
In IPOLicht worden twee effecten berekend:
–    IPOLicht en hemelhelderheid
Bij onbewolkt en helder weer kunnen we zowel overdag als ’s nachts de hemel zien. Dit komt doordat er van de hemel licht afkomt. Overdag is dit het verstrooide zonlicht dat de hemel een blauwe kleur geeft. ’s Nachts is het licht afkomstig van de sterren, van atmosferische processen hoog in de atmosfeer, van verstrooid maanlicht en ook van verstrooid kunstlicht. IPOLicht berekent hoeveel helderder de nachtelijke hemel wordt door kunstlicht. De resultaten worden weergegeven in mcd/m2 en in het aantal zichtbare sterren.
–   IPOLicht en horizonvervuiling
Lichtbronnen zijn aan de horizon vaak goed zichtbaar, waarbij de lichtbronnen een verschillende helderheid hebben. De hoeveelheid zichtbare bronnen en hun helderheid geeft de mate van nachtelijke horizonvervuiling aan. IPOLicht berekent voor een waarnemer in het veld hoe helder hij lichtbronnen ziet. De intensiteit van de bronnen ofwel zichtbaarheid aan de horizon wordt weergegeven in zes klassen, uiteenlopend van zeer helder tot niet zichtbaar. De resultaten van de berekeningen geven een indruk van het effect van bijvoorbeeld het aanleggen van een weg of een sportveld.
De snelstartgids gratis te downloaden. De bijbehorende software is aan te vragen via [email protected].

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.