130 km/uur: beetje gas terug vanwege luchtkwaliteit
Eind vorig jaar verzocht de Kamer minister Schultz om de snelheid niet te verhogen op wegen waar dit investeringen zou vergen in maatregelen ten behoeve van de luchtkwaliteit. De minister schrijft nu in een brief aan de Kamer dat afzien van investeringen in schermen voor de luchtkwaliteit tot gevolg heeft dat de maximumsnelheid op een aantal trajecten niet kan worden verhoogd binnen de wettelijke normen voor luchtkwaliteit.
Het betreft de volgende trajecten2 : A2 Vinkeveen – Leidsche Rijn Tunnel, A2 knooppunt Oudenrijn – Nieuwegein, A12 knooppunt Gouwe – Reeuwijk, A12 Woerden – knooppunt Oudenrijn, A12 Knooppunt Oudenrijn – parkeerplaats deForten (hoofdrijbaan en 80 km zone parallelrijbaan), A20 knooppunt Kleinpolderplein – Rotterdam Centrum (80 km zone), A27 knooppunt Lunetten – Houten en A27 knooppunt Everdingen – Lexmond. In totaal gaat het om 68 km autosnelweg, ofwel ca. 2,7% van de eerder voorgestelde trajecten met een snelheidsverhoging.
Eerder gaf de minister al aan te kiezen voor een ruimer tijdvenster op de A4 Burgerveen – Delft-Zuid en de A12 Den Haag – Utrecht en daarvoor te investeren in luchtkwaliteitschermen en aanpassing van de signalering. Zonder deze investeringen gaat de snelheid op het traject tussen Burgerveen en Delft Zuid naar “100 overdag” en “130 in avond en nacht”. Op de A12 tussen Den Haag en Gouda wordt vanaf 1 september 2012 een regime van “120 overdag” en “130 in avond en nacht” van toepassing. Op de A12 tussen Gouda en Utrecht blijft 120 km/h de maximumsnelheid. Tenslotte verwacht de minister dat de luchtkwaliteit de komende jaren dusdanig verbetert dat de maximumsnelheid op deze trajecten in de periode tussen 2015 en 2020 alsnog binnen de normen verhoogd kan worden, zonder dat daarbij extra investeringen nodig zijn.