Groengas tanken via het aardgasnet

De Gasunie heeft 21 onderhoudswagens in gebruik genomen die rijden op groen gas. Gasunie tankt het gas voor z’n nieuwe bedrijfsauto’s niet bij een speciale groengas vulstation. De brandstof komt gewoon uit het (aard)gasnet, maar omdat er groengascertificaten bij gekocht worden is de afnemer ervan verzekerd dat het verbruikte gas biologisch geproduceerd is. Deze verkoop- en distributiewijze is vergelijkbaar met die van groene stroom.

De bedoeling is dat Gasunie uiteindelijk z’n hele wagenpark (284 bedrijfsauto’s) laat rijden op groen gas. Een gasgestookte motor stoot veel minder roet en stikstofoxide uit dan een conventionele dieselmotor. Wanneer het gas afkomstig is uit vergisting van mest en/of afvalstoffen, draagt het bovendien bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Behalve door boeren met mestvergisters, wordt groen gas in Noord Nederland ook geproduceerd door bijvoorbeeld afvalverwerker Omrin in Oudehaske, de SuikerUnie in Groningen en Attero in Wijster. Volgens deskundigen van het Energietransitieplatform Nieuw Gas kan het aandeel groen gas in 2020 oplopen tot 10 procent van de totale aardgasproductie in Nederland. Volgens staatsecretaris Atsma kunnen Nederlandse bedrijven hun sterke positie op de internationale gasmarkt uitbreiden door zich te richten op groen gas. Daarmee wordt tegelijkertijd de mestproblematiek aangepakt, maar ook waterschappen kunnen hun boekhouding verbeteren door biogas te produceren in energiefabrieken. ‘De totale groene sector is een energiemotor voor onze economie. Koeienmest, rioolwater, vis- en deegresten, alles wat in de gft-bak kan: we hebben biomassa genoeg om te vergisten en bewerken.’

De prijs van groen gas ligt gemiddeld tussen de 0,81 en 0,89 euro per kilo; 50 procent goedkoper dan benzine. Groen gas kan gebruikt worden in auto’s die af-fabriek geleverd worden met een zogenoemde bi-fuel installatie; deze hebben zowel een benzinetank als een gastank aan boord. In Nederland rijden inmiddels zo’n 3000 auto’s op groen gas.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.