Regionale bus rijdt op regionaal groengas

De regionale bussen in de regio Arnhem-Nijmegen rijden binnenkort op groengas dat wordt gemaakt uit afval dat inde regio wordt ingezameld., Vervoersbedrijf Hermes en energieproducent Afvalwerking Regio Nijmegen (ARN) zijn daartoe een overeenkomst aangegaan.

Juli 2011 werd het openbaar vervoer (OV) in de regio Arnhem-Nijmegen gegund aan Hermes. De Stadsregio Arnhem Nijmegen had als verantwoordelijke opdrachtgever een aantal eisen in het bestek opgenomen waaronder de optie om geen fossiele brandstoffen te gebruiken en 75% minder CO2-uit te stoten.
Bij energieproducent ARN BV werkt men aan de bouw van een vergistingsinstallatie voor GFT-afval. In de vergistingsinstallatie wordt binnenkort al het GFT-afval uit de regio Nijmegen verwerkt tot groen gas. 7 kilo GFT-afval is goed voor 1 km met de bus, zo heeft men al berekend.
Niet alleen rijden de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen straks op regionaal geproduceerd groen gas, Hermes gaat ook met de nieuwste en schoonste dieseltreinen rijden, de zogenaamde GTW van Stadler, en in Arnhem rijden de emissie-loze trolleybussen. Met 218 groengasbussen en 45 trolleybussen op groene elektriciteit heeft de regio Arnhem-Nijmegen de meeste bussen op groene energie van Nederland.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.