Energieverbruik openbare verlichting kan fors omlaag

Gemeenten in Zuid-Holland kunnen het energieverbruik van de openbare verlichting fors omlaag brengen door oude lampen te vervangen, lampen korter te laten branden en de verlichting – daar waar mogelijk – te dimmen. Deze maatregelen kunnen de gemeenten een besparing opleveren van gemiddeld achttien procent.
Het levert een CO2-reductie op van 14.000 ton, een besparing die overeenkomt met het stroomverbruik van zevenduizend huishoudens.

Een en ander blijkt uit onderzoek van de provincie Zuid-Holland en Senter Novem. Zij hebben aan de hand van door gemeenten aangeleverde informatie het besparingspotentieel van de openbare verlichting in Zuid-Holland in beeld gebracht. Hierbij werd uitgegaan van het behoud van de bestaande lichtkwaliteit, armaturen en lantaarnpalen. De uitkomst was een besparing variërend van negen tot 25 procent, met een gemiddelde van achttien procent.

Het onderzoek maakt volgens de provincie duidelijk dat vervroegd afschrijven en de investering in nieuwe lampen zich al na een paar jaar laat terugverdienen. Bij gemeenten gaat het grootste deel van het energieverbruik naar de openbare verlichting (tussen de vijftig en zeventig procent). Bij circa dertig procent gaat het om gedateerde, inefficiënte systemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.